Afbeelding
Foto: Jacoline de Boer

Aan de keukentafel met Jeroen van Wijk: ‘Er brandt een vuurtje in mij’

Door: Jacoline de Boer Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Jeroen van Wijk.

Jeroen, hoe combineer jij werk en privé?
Dat is een kwestie van goed plannen en dat is natuurlijk ook iets wat dichtbij een evenementen- en productiebureau staat. Een evenement is vooral goed plannen en prioriteiten aanbrengen om te zorgen dat indien, er iets is, alles gewoon door kan gaan. Dit geldt binnen het gezin zo maar ook zeker binnen het bedrijf. De combinatie tussen werk en privé is soms een uitdaging maar tot nu toe lukt het altijd.

Je hebt je kantoor aan huis, is dat juist niet ontzettend lastig met een druk gezinsleven ernaast?
Over het algemeen vind ik het niet lastig, ik vind de vrijheid van het ondernemen onbetaalbaar. Voordat ik mijn kantoor aan huis had huurde ik ergens een kantoor, dat was ook prima maar dit is ook wel heel fijn. Ikzelf ben niet iemand met een 9 tot 5 mentaliteit, ik werk wanneer het uitkomt. Daardoor zijn mijn privéleven en mijn zakelijke leven zijn echt met elkaar verweven. Buiten het kantoor aan huis hebben we nog twee andere locaties waar onder andere onze spullen staan. Het is wel de bedoeling om uiteindelijk naar één pand te gaan maar het valt nog niet mee om deze te vinden.  

Hoe is iNQ Events eigenlijk ontstaan?
Als 6-jarig klein “Jeroentje” vond ik het al leuk om met de platenspeler van mijn ouders en een mengpaneeltje ertussen DJ te spelen. Toen is dat zaadje eigenlijk geplant. Op de basisschool ontwikkelde zich dat verder. Ik kreeg interesse in de techniek rondom alle feestjes waar ik heen ging. In groep 8 startte ik met mijn eigen ‘drive in show’ voor mijn klasgenootjes op feestjes. Dat breidde steeds verder uit en heb ik uiteindelijk tot mijn twintigste gedaan.

Maar je besloot uiteindelijk toch een hele andere opleiding te volgen?
Er was in mijn tijd nog maar één opleiding binnen de evenementenbranche en die was in Rotterdam. Dat was qua vervoer erg lastig. Ik ben uiteindelijk een technische opleiding, automatiseringselektronica, gaan volgen. Het was iets in de richting van techniek en niet geheel zonder goede reden. Ik wist namelijk dat als ik die opleiding zou volgen, ik misschien stage zou kunnen lopen bij een te gek bedrijf in Roosendaal. Dat bedrijf reisde mee met onder andere de Tour de France en verzorgde op verschillende plekken in de wereld de techniek tijdens evenementen. Ik wist dus al vroeg dat ik bij dat bedrijf mijn eindstage zou willen lopen, in de hoop dat ik er kon blijven werken. Eigenlijk wist ik gewoon heel goed wat ik wilde, maar de echte bevestiging kwam tijdens mijn eerste stage. Mijn allereerste stageopdracht was namelijk het afbouwen van grote LED-schermen die werden gebruikt in de Arena tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. Ik vond dat echt waanzinnig. Ik dacht echt yes dit is hem!

Wanneer kwam dan het besluit om voor jezelf te beginnen?
Ik ben begonnen als technicus in opleiding en zo werd ik betrokken bij heel wat grote evenementen. De eerste zes jaar was ik werkzaam als technicus, dat groeide uit tot projectleider en nadien werd ik salesmanager. Ik had inmiddels veel ervaring opgedaan maar ik had nog steeds veel vuur in mij, ik had een grote ambitie. Die ambitie werd steeds groter en mijn interesses steeds breder. Daarom ben ik elf jaar geleden iNQ events & management gestart.

En hoe ging dat?
Dat was wel grappig, want ik besloot eerst te gaan freelancen want er moest brood op de plank komen. Ik besloot een bedrijf - dat ik eerder uit de brand had geholpen -  te benaderen en te vertellen dat ik beschikbaar was als freelance technicus. Ik kreeg toen gelijk de vraag of ik diezelfde middag kon komen werken en of ik iemand mee kon nemen. Ik heb toen een vriend gevraagd mee te gaan. Al snel volgden de klussen elkaar op waardoor ik gelijk een goede basis had. Het feit dat ik iemand mee moest nemen op mijn eerste klus zette me aan het denken. Ik dacht gelijk van, hé hier is misschien de geboorte van een crew detacheringsbureau. Aan de ene kant is iNQ dan ook een fullservice evenementenproductiebureau en aan de andere kant een crew detacheringsbureau. Na drie jaar ontzettend hard gewerkt te hebben, keek ik eens over mijn schouder en realiseerde ik me dat dit niet is wat ik voor ogen had. Ik was nog steeds geen steek verder met mijn evenementenproductiebureau. Dus daar ben ik zeven jaar geleden mee gestart.

Toen nam je gelijk een werknemer aan?
Ik moest iemand hebben die de planning ging doen voor de crew. Ik kon zelf niet altijd meer mee dus toen heb ik iemand in dienst genomen. Het mooie is dat die bedrijfstak na al die jaren nog steeds hetzelfde is. Die werknemer die ik als eerste heb aangenomen, zit nog steeds bovenop de planning. Alleen de pool is veel groter geworden als dat het was. We zijn met één man begonnen en daar zitten er nu ongeveer honderd in.

Nu run je twee succesvolle bedrijven maar daarnaast ben je ook nog eens vrijwillig betrokken bij veel evenementen?
Klopt! Ongeveer tien jaar geleden is ProefMei opgezet, daar ben ik vanaf de eerste dag bij betrokken. In de loop van de jaren hebben we ook nog een eigen concept opgezet ‘De Foodstoet’, daar zijn we mede-eigenaar van en deze produceren we ook helemaal. Buiten dat is ons werkgebied ook als een olievlek verspreid en werken we in steeds meer delen van Nederland.

En is er dan nog een grote ambitie?
Ja, er brandt nog steeds een vuurtje in mij. Tijdens de coronaperiode hebben we noodgedwongen KlusbiNQen opgezet en zijn we allerlei klussen in de bouwwereld gaan doen. Het was juist tijdens deze periode dat ik het ondernemen nog meer ben gaan waarderen. Door deze gebeurtenis ben ik van mijn vaste spoor geduwd en kon ik eigenlijk van een afstand kijken wat ik nu eigenlijk wilde. Ik zag toen ook in dat ik het ondernemen heel erg leuk vind of dit nu in de bouwwereld of de evenementenbranche is, dat maakt niet zoveel uit. Ik blijf die ambitie houden, dat komt echt vanuit het ondernemerschap. Ik vind het een uitdaging om te kijken waar we kunnen komen met mijn team in de evenementenbranche, dat wil ik verder onderzoeken. Ik vind het gewoon leuk en haal daar echt heel veel plezier en voldoening uit. De laatste jaren hebben we benut om de goede ambitie van het bedrijf vast te stellen. Er ligt dan ook voor de komende tien jaar al een plan klaar en er zijn nog ideeën genoeg.

Naam: 
Jeroen van Wijk
Leeftijd: 
41 jaar
Burgerlijke staat: 
Verloofd met Anouk
Kinderen: 
3
Hobby’s: 
Mountainbiken en Stichting Vastenavend. De Vastenavend is mij met de paplepel ingegoten. Ik vind het een prachtig feest waarbij iedereen gelijk is en leut met elkaar maakt. Naast de leut is het ook een feest met diepgang en die zit ‘m vaak in mooie ontmoetingen en iets voor elkaar of het feest over hebben. Dat vind ik mooi eraan. Ik heb dat 14 jaar van heel dichtbij vanuit de mooiste rol mee mogen maken. Tegenwoordig bekleed ik de rol als voorzitter van commissie Protocol. Onze commissie is verantwoordelijk voor alle protocollaire zaken in de Vastenavend en daarnaast alle creatieve processen zoals het nieuwe vastenavendliedje, de kindervastenavend, het idee voor ‘t veldteken, ontwerp Prinsenwagen, invulling Boeremaaltijd, enzovoort, enzovoort. Dat mag ik, samen met onze gezellige commissie, een beetje in goede banen leiden.’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief