Afbeelding
Foto: Waterveiligheidsportaal.nl

Gemeente Tholen over slechte kwaliteit dijken: ‘Veiligheid is niet in het geding’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Een groot aantal van de Thoolse dijken is niet op sterkte. Dat blijkt uit een onderzoek van het Waterveiligheidsportaal. Onlangs stelden GroenLinks en PvdA hier vragen over. Het college reageert nu dat de kwaliteit van deze dijken ‘niet nu direct voor onveilige situaties zorgt’. 

Onlangs publiceerde het Waterveiligheidsportaal een kaartje met daarop alle dijken in Nederland. Op het kaartje is te zien dat iedere dijk een kleur heeft gekregen: groen, oranje, rood of grijs. Groen betekent dat de dijken voldoen aan de norm, oranje dat er aan de versterking van de dijk wordt gewerkt, rood wil zeggen dat de dijk niet op sterkte is én dat er geen versterkingsproject op het lopende programma staat, van ‘grijze’ dijken zijn de gegevens niet bekend. Op het kaartje is te zien dat vrijwel alle dijken rondom Tholen rood gekleurd zijn. Dit wil, volgens het Waterveiligheidsportaal, zeggen dat de Thoolse dijken niet op sterkte zijn. 

Naar aanleiding van dit kaartje, stelden GroenLinks en PvdA vragen aan het college. De partijen maken zich namelijk zorgen over deze cijfers. Zo willen de partijen onder andere van het college weten wat de risico’s zijn van de slechte kwaliteit van de dijken. In een reactie laat het college weten op de hoogte te zijn van de beoordeling van de dijken door het Waterveiligheidsportaal. “De dijken en het gebruikte materiaal zijn overwegend van voldoende kwaliteit”, laat het college weten in een reactie. “Wel is uit de toetsing gebleken dat de taluds veelal te steil zijn, waardoor de stabiliteit niet voldoet aan de geldende normen. Uiterlijk in 2050 moeten de dijken voldoen aan de normen. Dat betekent dus niet dat het nu direct onveilig is”, aldus het college. 

Volgens het college wordt de slechte beoordeling van de dijken veroorzaakt door strengere normen en een nieuwe methode van beoordelen door waterschap Scheldestromen. “Er is op dit moment geen sprake van een veiligheidsprobleem. De dijken moeten voor 2050 versterkt worden. Het waterschap blijft alert op signalen die kunnen wijzen op het falen van een dijk. Bij de toetsing is er vanuit gegaan dat de Oosterscheldekering niet gesloten is. De waterstand waarmee gerekend is, kan echter alleen optreden op het moment dat de Oosterscheldekering faalt of te laat wordt gesloten.”

De kans op overstroming op Tholen is volgens het college dan ook ‘bijzonder klein’. “Het college is van mening dat de veiligheid op Tholen niet in het geding is. Er is niet één specifieke locatie waar men meer risico loopt dan op een andere locatie. De waterstand bij overstroming hangt nauw samen met hoogteligging van het land. Deze kan gevonden worden op de website overstroomik.nl.”

Bekijk hier het kaartje van het Waterveiligheidsportaal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief