Afbeelding
Foto: BSIBreda

Op de werkvloer bij installatiemonteur Tjerk: ‘Mijn werk is heel afwisselend en nooit saai’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Tjerk Borremans.

Waarom heb je gekozen voor dit werk?
“Toen ik een jaar of twaalf was ging ik eens mee met mijn neef die loodgieter is. Ik mocht toen helpen met het leggen van de leidingen. Dat vond ik zo leuk dat ik toen eigenlijk al wist wat ik wilde worden. Tijdens mijn BBL-opleiding werkte ik hier al en na mijn schooltijd ben ik in vaste dienst gekomen. Inmiddels werk ik hier al ruim dertien jaar.”

Welke opleiding of eigenschappen heb je nodig voor dit werk?
“Ik ben begonnen met de opleiding hulpmonteur voor de woningbouw. Daarna ben ik verder gegaan voor eerste monteur woningbouw. Ook heb ik een specialisatie voor zinkwerk gevolgd en een verkorte opleiding voor het basis elektrowerk. Vorig jaar heb ik de cursus CO-Certificering gevolgd en het examen hiervoor gehaald. Die Certificering is nodig omdat je anders na 1 april niet meer aan gastoestellen mag werken. Verder moet je wel flexibel zijn in je werk. Als er bijvoorbeeld een gaslekkage wordt gemeld moet dat wel zo snel mogelijk worden opgelost. Het is dan belangrijk dat je snel kunt schakelen en daar moet je wel tegen kunnen.”

Wat houdt je werk in?
“Het werk wat ik doe is heel divers. De ene dag ben je bezig met goten hangen en de volgende dag repareer je een plat dak. Ook het installeren van cv-ketels doe ik regelmatig en natuurlijk het onderhoud. Ook rioleringswerk hoort erbij. Als een klant een verstopt riool heeft lossen wij dat op. Verder doe ik renovatiewerk en verhelp ik storingen aan bijvoorbeeld de cv-ketel. Je kunt mensen niet in de kou laten zitten. Tegenwoordig installeren we ook steeds meer warmtepompen.”

Hoe ziet je werkdag eruit?
“De werkdag begint rond kwart voor acht met een kop koffie met mijn collega’s. Tegen acht uur krijg je van John of Marloes je werkbonnen voor die dag en geeft John eventueel nog uitleg bij een karwei als dat nodig is. Daarna laad ik mijn bus in en vertrek naar mijn eerste werkadres. Omdat ik voornamelijk in de gemeente Woensdrecht werk ga ik tussen de middag thuis eten. Om vijf uur zit de werkdag erop. Soms wordt het wat later omdat ik een klus wil afmaken. Als ik nog maar een half uur werk heb maak ik het liever af want dan hoef ik de volgende dag niet voor een half uur terug naar de klant. Wanneer je aan een cv-ketel bezig bent moet dat wel altijd afgemaakt worden zodat de klant weer warm water en verwarming heeft.”

Wat vind je zo leuk aan je werk?
“Het leuke aan mijn werk is dat je de klant echt kunt helpen wanneer bijvoorbeeld de cv-ketel het niet doet. Ze zijn blij als we komen om de het probleem te verhelpen en ze zijn blij als we weer weggaan want dan is het probleem opgelost. Het werk is heel afwisselend en nooit saai. Bovendien heb ik hele leuke collega’s die altijd bereid zijn om te helpen of iets uit te leggen en eventueel willen ruilen met een storingsdienst als dat nodig is. Hoewel John met name op kantoor werkzaam is helpt hij ook mee als er een ketel naar boven of beneden gedragen moet worden. Minder leuk is dat klanten soms onredelijk zijn. Gelukkig komt dat maar weinig voor en zijn mensen over het algemeen altijd wel tevreden over het werk dat ik doe.”

Hoe zie jij je toekomst?
“De komende jaren zal er misschien wel het één en ander gaan veranderen. Als iedereen van het gas af moet, zoals ze in Den Haag willen, dan zullen we veel meer warmtepompen gaan installeren. Het overige werk blijft natuurlijk wel hetzelfde. Ik zal waarschijnlijk ook nog wel een aantal aanvullende opleidingen gaan volgen. Verder hoop ik dat ons team bij elkaar blijft omdat we het goed met elkaar kunnen vinden. En wie weet komt er nog een collega bij. Ik heb het goed naar mijn zin en doe mijn werk met plezier”, besluit Tjerk.

Naam:
Tjerk Borremans
Woonplaats:
Ossendrecht
Leeftijd:
32 jaar
Burgerlijke staat:
Samenwonend
Kinderen:
2, Thijmen van 5 jaar en Mare van 4 weken
Werkt bij:
Van de Korput installatietechniek
Functie:
Installatiemonteur woningbouw
Sinds:
December 2010
Hobby’s:
‘Mountainbiken. Ik heb zelf vanaf mijn vijfde gevoetbald bij ODIO. Inmiddels ben ik gestopt maar het zou leuk zijn als straks mijn zoontje gaat voetballen bij ODIO. Verder vind ik het leuk om af en toe uit eten te gaan.’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief