Afbeelding
Foto: Christian Dubovan Unsplash

Meer inwoners in de gemeente Tholen recht op vergoedingen

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Meer inwoners in de gemeente Tholen hebben sinds dit jaar recht op gemeentelijke vergoedingen: bijzondere bijstand. Het gaat om inwoners met een inkomen tot en met 130 procent van de bijstandsnorm. De gemeenteraad verhoogde de inkomensgrens voor deze vergoedingen van 110 procent naar 130 procent van de bijstandsnorm. 

Naast het wijzigen van de bijstandsnorm, zijn er ook nieuwe vergoedingen beschikbaar voor volwassenen en kinderen. Iedere vergoeding moet steeds apart worden aangevraagd. Voor alle vergoedingen geldt dat men een maximaal bedrag aan spaargeld mag hebben.

Vergoeding voor volwassenen
Om mee te doen aan sociale of culturele activiteiten kan een volwassene per jaar:

  • € 250 ontvangen of
  • De kosten voor de activiteiten worden betaald door de gemeente en het restbedrag wordt uitbetaald of
  • Een jaarkaart van Connexxion om onbeperkt gratis te kunnen reizen met de bus van € 75 en het restbedrag € 175 wordt uitbetaald.

Vergoedingen voor kinderen
Voor scholing en deelname aan sociale- of culturele activiteiten kan voor kinderen:

  • Jaarlijks de kosten voor lidmaatschap voor sport of muziek voor kinderen vanaf 4 jaar worden betaald.
  • Vanaf 6 jaar jaarlijks de zwemlessen in de gemeentelijke buitenzwembaden voor het A- en/of B-diploma worden betaald.
  • Iedere vijf jaar de aanschaf van een identiteitskaart of verlenging van een verblijfsvergunning worden vergoed.
  • Eenmalig een tweedehands fiets worden gekocht. Het is dan voor een kind dat voor het eerst naar de middelbare school gaat.

Later dit jaar kan een kledingpakket voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar via de webshop Stop Kinderarmoede worden uitgezocht. In het voorjaar een zomerpakket en in het najaar een winterpakket.

Collectieve zorgverzekering
Vorig jaar konden inwoners al de collectieve zorgverzekering aanvragen voor 2023 op basis van deze nieuwe regels. Eind dit jaar worden pas de nieuwe premies bekend voor 2024. Dan is een nieuwe aanvraag pas weer mogelijk.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief