Afbeelding
Foto: Liza Summer, Pexels

GGD: ‘Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten’

Door: Redactie Algemeen

THOLEN - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. “Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.”

Volgens de Zeeuwse gezondheidsdienst voelt de helft van de jongvolwassenen zich ook vaak tot zeer vaak gestrest. “De meest genoemde redenen zijn stress door school, de combinatie van alles wat zij moeten doen en de eisen die zij aan zichzelf stellen. Van de jongvolwassenen in Zeeland had een derde een enkele keer tot heel vaak suïcidale gedachten in het jaar voorafgaand aan het onderzoek. Eén op de 20 jongvolwassenen dacht hier zelfs vaak tot heel vaak serieus over na.” De mentale gezondheid van vrouwen lijkt slechter dan die van mannen.

Vaak eenzaam 
“Bijna twee derde van de deelnemende jongvolwassenen is eenzaam. Een derde voelt zich sterk eenzaam. Zowel emotionele (71 procent) als sociale (62 procent) eenzaamheid komt veel voor.” Emotionele eenzaamheid uit zich in het gemis van relaties met een hechte band, terwijl sociale eenzaamheid het gemis is van contacten met vrienden, familie en kennissen.

Op basis van dit onderzoek is volgens de GGD niet te zeggen in welke mate de klachten een gevolg zijn van de coronapandemie. “Wel blijkt dat deze periode zeker impact had op een groot deel van deze groep. Zes op de tien Zeeuwse jongvolwassenen had tijdens de coronaperiode steun nodig, met name omdat zij niet lekker in hun vel zaten. Het is belangrijk dat jongvolwassenen gezien worden en passende hulp krijgen, juist ook ná de coronaperiode.”

Van april tot en met augustus 2022 hebben alle GGD’en in Nederland, in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), een onderzoek uitgevoerd onder Nederlandse jongvolwassenen van 16 tot en met 25 jaar: de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen. “Dit is de eerste keer dat de Gezondheidsmonitor landelijk onder deze doelgroep werd uitgevoerd. Bijna 70.000 jongvolwassenen verspreid over heel Nederland hebben een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid en welzijn.”

Bekijk hier alle Zeeuwse resultaten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief