Bruno (rechts)
Bruno (rechts) Foto: Neil Schuurman

Bruno heeft al 45 jaar duikervaring: ‘Op plaatsen zoals Tholen doen wij 40 duiken per jaar’

Door: Neil Schuurman Algemeen

Met zijn 45 jaar duikervaring noemt Bruno Goyvaerts zichzelf ‘een ouwe rakker’. Hij geeft aan zo’n beetje de hele wereld al verkend te hebben. Maar op plaatsen als de Oosterschelde komt hij toch nog wel het meest. “Op dit soort plaatsen doen wij zo’n 30 tot 40 duiken per jaar.”

“De wereld is onder water mooier dan boven water”, vertelt Bruno. “Het is geweldig rustgevend, je hoort niks meer. Je bent alleen met de natuur, de dieren en de planten om je heen. Het is echt heel mooi.” De natuur in de Oosterschelde is hierin extra bijzonder: “In tegenstelling tot wat de meesten misschien denken - die denken dat het een grijze boel is en dat je in tropisch water meer kleur en zichtbaarheid hebt. Ik ben net met een jongen gaan duiken die voor de 3e keer in de Oosterschelde komt. Als je in een traject van 45 meter over alle dieren en planten wilt vertellen die je tegenkomt, ben je al gauw een half uur tot uur bezig. Het is wel wat grauwer en grijzer dan in de tropen, maar de diversiteit is enorm!”

Ook wat betreft mentaliteit is er tegenwoordig een groot verschil. “Vroeger was het duiken voor macho’s en mannen die kreeften gingen pakken. Dat is allemaal voorbij. Wij hebben altijd als club heel hard gewerkt om in vrede met het onderwaterleven te blijven en de beesten te laten zitten. We gaan er naar kijken maar blijven er af.” Ook wordt het duiken steeds meer een gezinsactiviteit, er komen steeds meer kinderen en vrouwen. “Bij onze vereniging zitten een aantal dames, en ook hebben wij 26 jeugdduikers.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief