Afbeelding
Foto: Melissa Schuurman

De Thoolse natuur groeit en bloeit: boswachter Marijke vertelt er alles over

Door: Melissa Schuurman Algemeen

THOLEN - De temperaturen lopen op, bloemen komen weer in bloei en vogels leggen eieren. De lente is in volle gang! Ook op het eiland vinden er weer allerlei veranderingen plaats in de natuur. Iemand die hier alles over kan vertellen is boswachter, Marijke Lieman.

Lopend door de velden van het natuurgebied ‘Stinkgat’, vertelt Marijke alles over de natuur op Tholen en de vogels die daarin leven. Volgens Marijke zijn er op het eiland Tholen een aantal ‘parels’ te vinden; hiermee verwijst Marijke naar een aantal prachtige natuurgebieden waar vele vogels mogen verblijven. Als voorbeeld geeft Marijke de Schakerlooppolder en de polder in Scherpenisse. “Daar lopen veel Steltkluten rond!”

Broedseizoen
Volgens Marijke houden vogels van een rustig en veilig gebied om hun eieren in uit te broeden. “De meeste vogels broeden hun eieren tussen 15 maart en 15 juli, totdat hun jonkies uitvliegen. Maar ook buiten dit seizoen worden er jonkies gebroed. Zo kunnen vogels na deze datum ook nog bezig zijn met broeden of hebben nog een tweede nest om uit te broeden; of zelfs nog een derde nestje. Een bosuil of een reiger begint zelfs in januari/februari al eieren te leggen”, aldus de boswachter.

“Eigenlijk kun je wel stellen dat je het hele jaar door goed moet opletten dat je de rust tijdens het broeden niet verstoord. Het broeden van zo’n nestje duurt gemiddeld 21 dagen tot de jonkies uit vliegen.” Marijke maakt zich geen zorgen om de vogels die hier rondlopen, ze blijven terug komen en zij ziet geen gevaar voor een uitstervend ras.

Zodra de jonkies zijn geboren gaat hun ouder opzoek naar voedsel. Dit voedsel bestaat uit verschillende soorten insecten. De ouder komt pas terug zodra hij voedsel heeft gevonden.

Handje helpen 
Volgens Marijke kunnen Tholenaren makkelijk bijdragen aan de voedseltoename voor de vogels: “Geen onderhoudsvriendelijke tuinen meer. Hierdoor wordt de zoektocht naar insecten steeds moeilijker voor vogels”, legt Marijke uit. “Het beste is om de tuin te laten groeien met wat er komt, zodat er veel insecten op én in kunnen leven. Mocht je nu toch graag een onderhoudsarme tuin willen of hebben en toch wat meer willen doen voor de vogels, dan kun je het beste een vogelvoederbak of een vogelhuisje plaatsen in je tuin.”

Volgens Marijke zijn de vogelvoederbakken en/of -huisjes van de Natuurvereniging het best. “Daarvan weet je zeker dat ze zo gemaakt zijn dat de vogels er goed in passen. Je wil namelijk niet dat ze vast komen te zitten of dat het gat juist te groot is. Naast zout water hebben vogels ook voldoende zoet water nodig, een drinkschaal is op warme dagen dan erg belangrijk. Tijdens warme zomers, zoals die van vorig jaar, hebben de vogels dat hard nodig. En het is ook nog eens erg leuk als de vogels komen badderen. Als ze eenmaal de route hebben gevonden, blijven ze terug komen!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief