Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Istock

‘Groei van werkgelegenheid in Zeeland komt in 2024 tot stilstand’

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - De groei van werkgelegenheid in Zeeland komt in 2024 tot stilstand door lagere economische groei en krapte op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een prognose van het UWV. In de meeste sectoren neemt het groeitempo af. Voor de industrie, financiële diensten en de bouw wordt volgend jaar een lichte banenkrimp verwacht.

“De arbeidsmarkt staat onder druk. Niet alleen vanwege de lagere economische groei, maar ook door de aanhoudende krapte” ,aldus Milou Audenaerd, arbeidsmarktinformatieadviseur van UWV. “Hierdoor zijn bedrijven genoodzaakt andere oplossingen te zoeken dan het werven van personeel voor bestaande functies, als zij de productie willen laten groeien.”

De werkgelegenheid ontwikkelde zich in de afgelopen jaren positief. Zo groeide het aantal werknemersbanen in Zeeland sinds 2020 met 7400. De verwachtingen voor de komende jaren zien er echter anders uit. Dit jaar én volgend jaar neemt het aantal banen van de werknemers in Zeeland toe met 1500 (0,9 procent) en komt daarmee uit op 167.600. Deze groei zal vooral dit jaar plaatsvinden.

Stagnatie 
Vanaf 2024 stagneert de groei van de werkgelegenheid (-0,1 procent). De ontwikkeling van de werkgelegenheid in Zeeland blijft daarmee achter bij het gemiddelde van Nederland. Personeelstekorten spelen hierbij een belangrijke rol. De mensen die direct beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt worden bijna allemaal volledig ingezet. Dit zorgt ervoor dat er op de arbeidsmarkt bijna geen ruimte meer is voor verdere groei. Audenaerd: “Er zijn bedrijven die minder hard groeien dan ze zouden willen, onder andere vanwege aanhoudend personeelstekort, lagere economische groei en onzekerheid. De druk van aanhoudende personeelstekorten stimuleert bedrijven om vol in te zetten op automatisering, robotisering en andere manieren om de arbeidsproductiviteit te laten toenemen. Maar ook het binden van huidig personeel of werk anders indelen is belangrijker dan ooit.”

De krapte op de arbeidsmarkt wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een kwalitatieve mismatch. Dit houdt in dat het aanbod van werkzoekenden niet goed aansluit op de vraag van werkgevers. Door de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt worden er steeds andere vaardigheden gevraagd. Werkzoekenden die zich onvoldoende ontwikkelen of hier niet de mogelijkheid voor hebben raken hierdoor steeds verder achter op de arbeidsmarkt. Om dit te voorkomen moeten werkzoekenden omgeschoold kunnen worden richting kansrijke beroepen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief