Martine Rademaker en Roxane van den Berg tonen de poster die bij veel Vlissingse winkeliers aan de ramen hangt. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Martine Rademaker en Roxane van den Berg tonen de poster die bij veel Vlissingse winkeliers aan de ramen hangt. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Vlissingen in actie voor Stichting Kinderdiabetes

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – In november staat de ziekte diabetes vol in de aandacht. Bij diabetes wordt snel gedacht aan volwassenen met overgewicht (diabetes type 2), maar er zijn in Nederland ook zo’n 12.000 kinderen met diabetes type 1. Dit is qua behandeling en intensiteit niet te vergelijken met diabetes type 2. De ziekte beheerst het leven van deze patiënten. Stichting Kinderdiabetes zet zich in om deze kinderen en hun families te ondersteunen. 

Op zaterdag 20 oktober is de kick-off van de actie #Vlissingensteuntstichtingkinderdiabetes. Tijdens het mode- en lifestyle-event in de Sint Jacobskerk zal Dansschool Sessadance een voorstelling geven waarna Barry Rademaker, voorzitter van Stichting Kinderdiabetes, de actie toelicht.

Auto-immuunziekte

Barry Rademaker zette in 2010 samen met een kinderarts, een diabetesverpleegkundige en de opa van zijn zieke zoon Mik, de stichting op. Barry en zijn vrouw Martine hadden dat jaar te horen gekregen dat hun tweejarige zoontje diabetes type 1 heeft. Dit is een auto-immuunziekte. "Op medisch gebied werden we goed ondersteund, maar op sociaal-emotioneel gebied misten we contact met andere ouders, om tips en ervaringen mee uit te wisselen", vertelt Martine. "En de mogelijkheid om andere kinderen met diabetes type 1 te ontmoeten. Vanuit die behoefte is de stichting geboren.”

Belasting

Binnen acht jaar is de stichting hard gegroeid in heel Nederland. Ze richt zich op het organiseren van activiteiten voor kinderen, zomerkampen en familiedagen. Daarnaast verzorgen ze educatie. “De vingerprikken, het insuline spuiten en het uitrekenen van het aantal koolhydraten in het eten zijn de ongemakken. De werkelijke belasting van de ziekte op het dagelijks leven is enorm. Kind en ouder zijn eigenlijk 24 uur per dag met diabetes bezig, ook vaak ’s nachts.”

Betrokkenheid

Roxane van den Berg, eigenaresse van kledingzaak Manhattan, is een collega van Martine. “Hoe Martine en Barry voor hun kinderen zorgen, vind ik bewonderenswaardig.” Roxane las dat 14 november Internationale Diabetes Dag is en besloot met haar winkel een actie op touw te zetten om geld in te zamelen voor Stichting Kinderdiabetes. “De ideeën popten op”, vertelt Roxane. “We vroegen andere ondernemers mee te doen en iedereen reageerde enthousiast. Toen kwamen er ook scholen en sportverenigingen bij. We merken een grote betrokkenheid bij de Vlissingers.”

Onbekommerd

Inmiddels hebben al meer dan 50 ondernemers en 5 basisscholen zich aangemeld. Er worden lege flessen ingezameld, gepersonaliseerde mokken gemaakt en ondernemers zetten een spaarpotje naast de kassa. Chantal Dijkwel is mede betrokken bij de organisatie van het event in de Sint Jacobskerk. “Toen ik haar sprak over onze actie, bood zij ons een podium en een gratis stand tijdens hun event”, vertelt Roxane. “We hopen veel geld op te halen”, zegt Martine. ‘Met de stichting kunnen we dan nog meer betekenen voor de kinderen die door hun ziekte niet onbekommerd kind kunnen zijn.”

Programma

Het mode- en lifestyle event duurt zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De aftrap van #vlissingensteuntstichtingkinderdiabetes begint rond 13.00 uur met de show van Sessadance. 

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATEBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief