Jordy van Heese en Stijn van Boxtel
Jordy van Heese en Stijn van Boxtel Foto: PR

Horecamannen vertellen in gids hoe het werk moet

Door: Ellen de Vriend Algemeen

VLISSINGEN - Stijn van Boxtel (26) en Jordy van Heese (27) uit Vlissingen hebben hun horecaervaring gebundeld in het boek ‘Ober! Ober!’ en noemen het dé gids voor opkomende horecatijgers. 

DOOR ELLEN DE VRIEND 

Stijn en Jordy kennen elkaar van voetbalclub GPC en het Scheldemond College en zetten de eerste stappen in de Zeeuwse horeca als afwasser, keukenhulp en medewerker bediening. Stijn is nu praktijkdocent aan de Stenden Hotelschool in Leeuwarden, Jordy is marketeer en ondernemer. De mannen hebben een soortgelijke gids gemist tijdens hun carrière in de horeca. “Het is een heel traditionele branche, waar je leert door te doen, veel vragen te stellen en door fouten te maken,” zegt Jordy. “Vaak is er geen inwerkperiode door drukte, waardoor je als nieuwe collega niet gestructureerd verschillende taken leert  terwijl geschoold personeel juist een enorme boost geeft aan gastbeleving en omzet.”

Meters maken
Daarom bundelden de mannen al hun leermomenten, vragen die ze zelf gesteld hebben en fouten die zijn gemaakt in deze gids. “Natuurlijk moet je meters maken om het écht te leren,” aldus Stijn. “Ons boek onderscheidt zich van anderen doordat wij denken vanuit het perspectief van de gast: zijn verwachtingen, hoe je daaraan tegemoet kan komen en die verwachtingen zelfs overtreft. We hebben dat zelf pas geleerd tijdens onze studie aan de HZ en op de Hotelschool.”De belangrijkste tips voor Jordy gaan over de communicatie. “Met directe voorbeeldzinnen en toepasbare vragen geven we de lezer een handreiking in hoe je echt een band op kunt bouwen met gasten. Hoe ontvang je ze op een warme manier? Hoe verkoop je er de juiste gerechten bij? Hoe neem je goed afscheid?

De gids telt ruim 150 pagina’s en kost 17,95 euro en is te koop via www.oberober.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief