Emanuel Parinussa en collega Leander Herwig
Emanuel Parinussa en collega Leander Herwig Foto: Erica van Strien

Fijne werksfeer en ambitie kenmerkt bedrijfsvoering

Door: Erica van Strien Algemeen

VLISSINGEN - Vraag in Vlissingen aan een Zeeuw waar een fietsenmaker te vinden is en je komt vanzelf uit bij De Fietsenmakker aan de Troelstraweg. “Het is een Zeeuwse woordspeling”, zegt Ferdinand Boogaard (32), die het bedrijf in geleidelijke fases overneemt van oprichter David.

Ferdinand maakte jarenlang deel uit van een hecht team binnen een familiebedrijf in de mosselvisserij. Naast de liefde voor zijn vak is hij tevens - met een slordige 20.000 kilometer per jaar op de teller - een gepassioneerd wielrenner. Door gezinsuitbreiding raakt de verhouding tussen werk en privéleven uit balans. Op een mosselfeest raakt hij in gesprek met David over overname van De Fietsenmakker. Op vrije zaterdagen verkent hij een nieuw beroep: Fietstechnicus. En ook een nieuwe rol: ondernemer. Het blijkt te passen als een jas. Zijn ervaring bij het familiebedrijf neemt hij mee in de manier waarop hij zijn nieuwe toekomst vormgeeft.
Een fijne werksfeer en ambitie kenmerkt de bedrijfsvoering bij De Fietsenmakker. ‘We willen dat de medewerkers gevoel bij het product krijgen en de consument benadert zoals ze zelf benaderd willen worden. Immers, de winkel is eigenlijk van de klant. De mensen die hier binnenkomen die smeren wel je boterham. Van de 9 personeelsleden werken er 6 in de werkplaats en 3 draaien ook mee in de winkel. Dat is in piektijden echt een ongewenste combinatie van taken, omdat het werken aan de takel met veel onderbrekingen ten koste gaat van de concentratie op de reparatie”, zegt Ferdinand.
“In het bedrijf hebben we een extreme groei gezien. Nog maar drie jaar geleden hebben we een complete werkplaatsverbouwing gedaan en er een prominente plek voor gereserveerd in de 1300 m2 winkelruimte. Maar er werden steeds meer fietsen verkocht en er was geen ruimte om nog meer personeel te plaatsen. Terwijl we tegenwoordig het hele jaar rond veel werk hebben. In oktober hebben we voor de tweede keer in drie jaar tijd de werkplaats uitgebreid.”

Elektro-affiniteit welkom

Het is een hardnekkig misverstand dat de branche nog steeds kampt met een tekort aan onderdelen. “Dat is verleden tijd. Gelukkig zijn onze fabrikanten druk bezig om ook binnen Europa de productie te kunnen ondervangen en niet volledig meer de controle kwijt te hoeven raken”, zegt Ferdinand. Uitbreiding van het team met ervaren collega’s met elektro-affiniteit om e-bikes te kunnen servicen is dan ook meer dan welkom. Dat iemand niet persé in het vak hoeft te zijn opgeleid om een allround fietstechnicus te kunnen worden, bewijst Emanuel Parinussa (27). Zijn zoektocht naar een vak waar hij alles uit kan halen verliep grillig. Het vroeg moed om de hbo studie medisch beeldvormende en radiotherapeutische techniek (MBRT) niet ver voor de eindstreep los te laten. Toch bleef ook in alles wat daarna volgde de rode draad ‘mensen en techniek’.

Unieke introductie

Emanuel reed bij zijn indiensttreding nog op een oude omafiets met kapotte spaken. ‘Die kan wel een nieuwe gebruiken’ dacht Ferdinand. “We lieten hem op een gegeven moment een fiets in elkaar zetten van een los frame en wat onderdelen. De gedachte erachter was om hem te leren als je met het product bezig bent dat het moet voelen alsof je voor jezelf bezig bent. Als kwaliteitseis feitelijk. Wat hij niet wist was dat hij letterlijk aan zijn eigen nieuwe fiets sleutelde. “Een unieke introductie in het vak dat ik inmiddels mijn passie mag noemen” lacht Emanuel. “Ik heb hem nog steeds, rijd er dagelijks op en heb hem nog meer ‘eigen’ gemaakt. Emanuel is er nu bijna drie jaar en heeft in de eerste twee jaar alles wat hij maar kon doen ook uitgeprobeerd. Mede daardoor mag hij zich allround fietstechnicus noemen.

“We beginnen met vragen stellen aan onze klanten voordat we een merk erbij zoeken. Zo willen we weten hoeveel iemand fietst en welke afstanden, maar ook of iemand fysieke beperkingen heeft waar we door een goede toepassing echt het verschil kunnen maken. Doorvragen helpt ons om een goed advies te geven met de juiste persoonlijke aanpassingen.”

PASPOORTEN:

Naam: Ferdinand Boogaard

Woonplaats: Vlissingen

Burgerlijke staat: Gehuwd

Opleiding: Mbo metaal en fietstechnicus

Hobby’s: Wielrennen, voetbal, vissen

Naam: Emanuel Parinussa
Woonplaats: Vlissingen

Burgerlijke staat: Samenwonend

Opleiding: Havo, Hbo MBRT en Mbo 2 fietstechnicus

Hobby’s: (Zelfgebouwde) computer, klussen in huis

Ferdinand Boogaard.
Emanuel Parinussa.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief