Fons Breepoel en Annita Agterhuis met de kantelauto in Middelburg.
Fons Breepoel en Annita Agterhuis met de kantelauto in Middelburg. Foto: ROVZ/Eric Heijdens

Simulatie met kantelauto voorkomt paniek

Door: Erica van Strien Algemeen

Instructeurs Fons Breepoel (64) en Annita Agterhuis (67) hopen in het voorjaar weer op pad te kunnen met de kantelauto annex gordelsimulator van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Een boeiend vak dat behalve verkeersvaardigheid en affiniteit met de doelgroepen ook teamwork en spierballen vergt. Ze kijken reikhalzend uit naar gemotiveerde collega-vrijwilligers.

De kantelauto dient als instructiemiddel. Fons en Annita leren mensen hoe zij zich uit de veiligheidsgordel kunnen bevrijden wanneer de auto over de kop slaat. “Op aanvraag staan we bij scholen en op evenementen in de regio”, zegt Fons. De kantelauto blijft ook op locatie voor de simulatie op de aanhangwagen. Aan de bestuurderszijde biedt een trap de gelegenheid om op hoogte in te stappen.
De pandemie schopte de planning behoorlijk in de war. Evenementen werden gecanceld en scholen hadden wel andere prioriteiten. De gedwongen ‘pauze’ heeft echter ook een mooi effect gesorteerd: de kantelauto is volledig gepimpt en staat fris en schoon in de startblokken.

Rijkunst en spierballen

Internationaal chauffeur Fons Breepoel (’Dat word je niet, dat bén je, ook na pensionering’) maakt het maar gelijk duidelijk: de auto met dubbel-as-aanhangwagen vraagt stuurmanskunst. “Ervaren caravanchauffeurs hebben zich er vaker op verkeken en haakten alsnog af”, zegt hij. “Het gewicht van de kantelauto ‘hangt’ boven in de aanhangwagen. Dat is om de simulatie met het kantelen van de auto te kunnen uitvoeren. Als chauffeur vergelijk ik het met het rijden met een koelauto met hangend vlees. Het schommelt en kan bij te hoge snelheden de trekwagen in een ongeleid projectiel veranderen.” Eenmaal ter plaatse zijn spierballen en het teamwork met Annita onmisbaar. “We draaien de kantelauto handmatig: de één draait, de ander zorgt voor contragewicht en tegenhouden. Je hoeft na een instructiedag niet meer naar de sportschool.”

Instructie en ervaring

Annita Agterhuis (67) werkt al een kwart eeuw als vrijwilliger voor Veilig Verkeer Nederland. Ze leerde Fons kennen op de BOB-bus, waar Fons als chauffeur inviel en Annita de instructie voor blaastesters voor haar rekening nam. Sinds jaar en dag zijn ze het vaste en graag geziene kantelauto-team op scholen in de regio, waar ze op afspraak verschijnen om leerlingen bewust te maken van het belang van de gordel en te leren hoe ze veilig uit een gekanteld voertuig moeten komen. Annita merkt dat de teamcombinatie man-vrouw in de praktijk voorziet in een behoefte. “We kunnen allebei goed met alle doelgroepen overweg, maar we merken dat we individueel verschillende vragen krijgen. En dat is winst, zo wordt het bereik van onze instructie maximaal.”

Klem bij druk op gordel

“Bij een kanteling van de auto ‘hang’ je als het ware in de gordel. Zolang je geen tegendruk geeft, zal het niet lukken om de gordel los te maken. We leren mensen tegendruk te geven en dan met een hand de gordel los te maken”, legt Annita uit. Dat die boodschap effectief is, bewijst zich als een 23-jarige man bij een demonstratie op Annita afstapt en vraagt of hij nog eens mag ervaren wat hij nog van de instructie weet. Annita registreert zijn angst, maar zegt ‘Natuurlijk!’ en herhaalt nog even globaal de instructie. Alles gaat goed. Twee uur later komt de jongeman nogmaals terug en spreekt haar aan. “Jullie gaven mij jaren geleden op school deze instructie. Daarna haalde ik mijn rijbewijs. Ik raakte met mijn auto in een slip en sloeg over de kop. Dankzij jullie instructie heb ik mezelf kunnen bevrijden. Vandaag was ik hier om mijn angst voorgoed de baas te worden.”

Gevarieerd en dankbaar werk

Gevraagd naar de drive van Annita om zich al een half leven op allerlei terreinen voor Veilig Verkeer Nederland in te zetten, schiet ze in de lach. “Ik maak allerlei soorten mensen mee. Eerst peuters bij verkeerslesjes. Toen de volwassenen op de BOB-bus en nu weer op scholen de leerlingen die aan de vooravond staan om rijlessen te nemen. Daardoor blijven we middenin de maatschappij staan. Hoe tof is dat!”[n]

PASPOORTEN:


Naam: 
Annita Agterhuis (67)

Woonplaats: 
Axel

Burgerlijke staat: 
Samenwonend

Opleiding: 
MULO

Hobby’s: 
Wandelen, fietsen, motorcross Axel

Naam: 
Fons Breepoel (64)

Woonplaats: 
Axel

Burgerlijke staat: 
Samenwonend

Opleiding:

Timmerman-metselaar, internationaal chauffeur

Hobby’s:

Wandelen, fietsen, motorcross Axel

Fons Breepoel
Annita Agterhuis


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief