Afbeelding
Foto: Muzeeum

Molenaar Oranjemolen opent de deur op Nationale Molendagen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De Oranjemolen opent op 14 en 15 mei de deuren voor de Nationale Molendagen. De molen in Oost-Souburg doet dit jaar niet mee. Harm Willemsen is sinds 2014 gediplomeerd molenaar en als zodanig aanwezig in de Oranjemolen.

Willemsen is al lang gefascineerd door molens. “Ooit deed ik archiefwerkzaamheden bij het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar was ik onder de indruk van een molen die daar stond en waar ik regelmatig langsliep tijdens mijn lunchpauze. Toen ik later in Zeeland kwam wonen dacht ik: het is nu of nooit.” Willemsen stapte de Oranjemolen binnen en werd door zijn collega molenaar de weg gewezen. “Ik heb een tweejarige opleiding tot molenaar gevolgd. Die opleiding bestaat uit een deel theorie en je moet 150 draaiuren maken op verschillende molens en in verschillende seizoenen.” Na het behalen van zijn diploma is Willemsen iedere zondag in de Oranjemolen te vinden. 

Maalvaardig
Hoewel de Oranjemolen maalvaardig is, wordt er niet veel gemalen. Sinds enkele jaren wordt er stroop opgewerkt met een generator. “We malen wel een beetje en zouden ook wel meer willen malen, maar dat is nog niet zo eenvoudig,” legt Willemsen uit. “De Oranjemolen trekt veel passanten en is laagdrempelig. Daarom is het vanuit het oogpunt van veiligheid en hygiëne vaak te druk om te malen. Maar er zijn wel plannen om dat uit te breiden.”

Eeuwenoude techniek
In het dagelijks leven is Willemsen inkoop adviseur bij Rijkswaterstaat. Het werken op de molen boeit hem om verschillende redenen. “Het leukste is dat je concreet met je handen bezig bent en tegelijk een monument in stand houdt. Het is een eeuwenoude techniek die nog steeds functioneert. Daarnaast vind ik het ook leuk om bezoekers te ontvangen. We krijgen heel veel passanten over de vloer. Veel molens zijn niet altijd open voor bezoekers. We krijgen ook veel toevallige bezoekers. Veel Duisters en ook steeds meer Belgen. Maar eigenlijk komt werkelijk de hele wereld voor in ons gastenboek.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief