Een bezoek aan de Statenzaal tijdens de open dag van de provincie.
Een bezoek aan de Statenzaal tijdens de open dag van de provincie. Foto: provincie Zeeland

Open dag provincieZeeland goed bezocht

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 september opende de Provincie Zeeland haar deuren en kon het publiek op informele wijze kennismaken met ons provinciaal bestuur. Maar dat was nog niet alles. Kijkjes achter de schermen en interessante weetjes werden met de bezoekers tijdens de rondleidingen gedeeld en in de Kloostergangen was een heuse informatiemarkt opgezet. Ook werden er diverse excursies georganiseerd.

Voor een paar minuten Statenlid, gluren in de vertrekken waar onze koning en koningin zich bevinden tijdens een bezoek aan Zeeland, vragen stellen aan de gedeputeerden en de Commissaris van de Koning. Het was allemaal mogelijk tijdens de open dag. Ook werden de provinciale plannen, van waterbeleid, waterveiligheid tot aan energietransitie en Europese projecten, voor de bezoekers op duidelijke en aangenaam begrijpelijke wijze toegelicht en gedemonstreerd.

Commissaris
Rondleider Hans weet zijn volgelingen op boeiende wijze te informeren over het reilen en zeilen in de Abdij. Om te beginnen neemt hij ons mee naar de Statenzaal. Hans: “Dit vertrek heeft al heel veel functies gehad. Zo was het ooit een eetzaal van de Norbertijnen, een kanongieterij, een paardenstal, een gymzaal en een hospitaal. Sinds 1950 is het de belangrijkste vergaderruimte van onze Provincie.” Later volgen nog de kruidentuin, de Four Freedoms zaal, de woonruimte van de voormalige commissarissen inclusief de keuken en het toilet. Bezoekers kunnen zich daarnaast vergapen aan het antiek en de kunst die de muren sieren. Hoogtepunt van de rondleiding is wel een ontmoeting met de Commissaris van de Koning Han Polman. Opgewekt begroet hij iedereen, vertelt hij kort over zijn werkzaamheden en geeft hij antwoord op vragen. “Tot wanneer ik commissaris blijf? Zolang ze mij willen en maximaal tot mijn zeventigste”, lacht Polman.

Ervaren en beleven
Tijdens de wandeling is de enorme regenval van die dag natuurlijk ook onderwerp van gesprek. Hier en daar staan in de wandelgangen emmertjes om de laatste druppels op te vangen. Grote lekkages bleven uit. Het weer had wel zijn weerslag op het aantal bezoekers. Maar de organisatie is meer dan tevreden met de ruim duizend mensen die de moeite namen het weer te trotseren en naar de open dag te komen. Ook de excursies met de zonnetrein, de culturele stadswandelingen en de nautische centrale in Vlissingen werden met ruim tweehonderd bezoekers goed bezocht. “We hebben onze bezoekers laten zien, ervaren en beleven wat wij voor Zeeland en de Zeeuwen doen.”

Excursies
In september worden er nog excursies georganiseerd. Kom bijvoorbeeld meer te weten over het verduurzamen van de Zeeuwse havens en ontdek wat een walstroomkast is tijdens de excursie Walstroom op woensdag 21 september. Ook organiseert de provincie een excursie Waterdunen, over de vernieuwende kustversterking, zilte teelt en de economische impuls die dit natuurgebied de regio geeft. Kijk voor meer informatie op www.zeeland.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief