Operator Dorjan Mike Guma in gesprek met productieleider Lennert van Megroot.
Operator Dorjan Mike Guma in gesprek met productieleider Lennert van Megroot. Foto: Erica van Strien

‘Ploegendienst in fabriek met daglicht is uniek’

Door: Erica van Strien Algemeen

KAPELLE - “De vrijheid en geen dag is hetzelfde”, antwoordt Dorjan Mike Guma (41) op de vraag wat zijn baan als operator bij Ok Nutripet in Kapelle zo leuk maakt. Lennert van Megroot (35) – als assistent-productieleider verantwoordelijk voor het totale proces in de fabrieken – schiet in de lach. “Ook voor mij geldt dat ik op mijn best ben als ik het vertrouwen krijg en buiten de lijntjes mag kleuren als de situatie dat vraagt. Vrijheid en verantwoordelijkheid gaan hier hand in hand.”

Het familiebedrijf dat een breed assortiment snacks voor honden ontwikkelt, produceert en verpakt is in Zeeland onbekend. Niet zo vreemd, want ze beleveren supermarktketens en dierenwinkels in binnen- en buitenland met ‘private label-producten’. Lennert: “Al staat ónze naam niet op de producten, het is van het grootste belang dat we met hoogwaardige producten meebouwen aan de goede naam van onze klant.” Lennert is een zij-instromer. Als 4e-jaars psychogeriatrisch verpleegkundige verloor hij in de financiële crisis van 2007-2008 zijn baan. “Ik ben de procestechniek ingerold en heb elf jaar bij CSM Carels in Goes gewerkt. Daarna ben ik hier terecht gekomen.”

Dorjan Mike werkte in de horeca en toen hij voor de eerste keer vader werd, paste dat levensritme hem niet meer. Met zijn opleiding in de installatietechniek kon hij echter ook terecht in de voedingsmiddelenindustrie. De mannen kruisten elkaars pad al bij CSM. Ook bij Nutripet is Lennert begonnen als operator op de productie. “Ik kwam uit een grote fabriek en had meer leiding gegeven, maar moest wel eerst laten zien wat ik kon. Na allround operator (dan weet je alles van alle productielijnen en stuur je een ploeg aan) werd ik voorman productie. In 2019 ging de assistent-bedrijfsleider weg en toen heb ik mijn vinger opgestoken. Na een assessment durfden ze het aan. Dat is nu drie jaar geleden en ik stuur nog elke dag met groot plezier de fabriek aan. Mijn eigen ervaring op de werkvloer is een enorm voordeel, ook voor het personeel. Als zij-instromer heb ik nog dagelijks plezier van mijn achtergrond. Het is een flink pand met drie afdelingen en ongeveer veertig personeelsleden. Daar moet je alle mensen kennen, weten wat er thuis en bij de collega’s zelf speelt. Maar ook op werkniveau: inschatten, toetsen en weten wie wat kan. We zijn er hier van overtuigd dat talentmanagement echt effect heeft op het werkplezier van individuele medewerkers.” Dorjan Mike vult aan: “Lennert heeft ongelooflijk veel kennis over productie en intussen ook van verpakkingsmaterialen. Hij weet zelfs nog alle codes die achter de producten zitten. Als ik een code noem weet hij precies welke kleur en product het is. Bij CSM was hij mijn operator. Ook ik kon het na de overname niet meer vinden daar en vertrok. De nieuwe werkgever verplaatste mijn afdeling naar Groningen en ik wilde niet mee.” Het toeval wil dat uitgerekend Lennert het cv van Dorjan Mike onder zijn neus kreeg. Lennert: “Ik was zelf toen nog operator, toen me gevraagd werd ‘zeg die Dorjan, is dat wat?’ Waarop ik zei “Laat maar komen hoor!” “Dorjan Mike heeft een elektrotechnische achtergrond en hier hebben wij geen technische dienst. Als hij het leuk vindt om een dag aan die weging te sleutelen, dan zeggen we hier: ga je gang!”

Werkomstandigheden

Een productieoperator is verantwoordelijk voor het hele proces van grondstof tot halffabricaat (biscuit). Er staan twee bakovens en een extruder (extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt). Dorjan Mike: “We vullen volautomatisch een machine met droge stoffen en vloeistoffen koken en kneden die en persen het tot een product. Nog warm gaat het naar de achterkant van de fabriek om ingepakt te worden. De inpakoperator werkt volgens de werkopdracht en zorgt ervoor dat de juiste biscuits in de juiste (om)dozen, folie, vouwdoosjes en trays worden verpakt. Lennert: “Hier is goed nagedacht over de indeling en werkomstandigheden in de fabrieken. “Voor de werknemers zijn de faciliteiten echt onderscheidend in de branche: we hebben daglicht, led-verlichting en zelfs vloerverwarming in de fabriek. Zo houden we ook in de ploegendienst gevoel voor dag en nacht.”

PASPOORTEN:

Naam: Dorjan Mike Guma
Woonplaats: Goes
Burgerlijke staat: Gehuwd, vader van een dochter (14) en twee zoons (11 en 6)

Opleiding: Mbo installatietechniek
Hobby’s: gewichtheffen en voedingsleer

Naam: Lennert van Megroot
Woonplaats: Wemeldinge
Burgerlijke staat: Gehuwd, vader van twee dochters van 6 en 4 jaar

Opleiding: Psychogeriatrisch verpleegkundige,
mbo procestechniek
Hobby: Motorrijden, het hele jaar rond.

Lennert van Megroot.
Dorjan Mike Guma.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief