Afbeelding
Foto: Zonneplan

Alleen inwoners Vlissingen onder energieverbruiksplafond

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - Vlissingen is de enige Zeeuwse gemeente waar het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond ligt. In nog eens zeven gemeenten is alleen het elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.

In twaalf van de dertien Zeeuwse gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas dan het maximum dat door het kabinet wordt ingesteld. Huishoudens in de gemeenten Hulst en Veere gebruiken het meest: meer dan 1500 kuub per jaar. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.

Onder het stroomplafond
Waar het qua gasverbruik dus problematisch gesteld is, ligt het gemiddelde stroomverbruik in meer dan de helft van de Zeeuwse gemeenten wel onder het verbruiksplafond van 2900 kWh per jaar. Naast Vlissingen gaat het om Goes, Hulst, Middelburg, Noord-Beveland, Sluis, Terneuzen en Veere. Van de overige gemeenten ligt het stroomverbruik in Tholen het hoogst: 3020 kWh per jaar en daarmee dus 120 kWh boven het prijsplafond.

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar.

 Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief