Robert de Ruijter van Munt aan Zee.
Robert de Ruijter van Munt aan Zee. Foto: Annet Eekman

Munt aan Zee voortaan het hele jaar geldig

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Na het succes van vorig jaar is de Munt aan Zee weer te koop. Een cadeaumunt met een waarde van 5 euro die alleen bij Vlissingse ondernemers kan worden verzilverd. “En dit jaar doen er nog meer ondernemers mee,” vertelt bedenker Robert de Ruijter.

De Munt aan Zee is geboren tijdens de coronacrisis. “Aanvankelijk was het idee om iets te bedenken waarmee de omzet van de Vlissingse ondernemers in de rustige wintermaanden zou stijgen”, legt De Ruijter uit. “Dat bleek een succes te zijn, vorig jaar is er voor zo’n 55.000 euro aan munten verkocht. Heel leuk, want je kunt wel zoiets bedenken dan is het toch maar afwachten of het ook wat wordt.”

Cadeaumunt
De Munt aan Zee is bedoeld als cadeaumunt om de Vlissingse ondernemers te ondersteunen. De munt kan worden verzilverd bij Vlissingse bedrijven: winkels, restaurants, café’s, uitjes en beauty. “Vorig jaar zijn we begonnen met 50 deelnemende bedrijven. Dat zijn er nu 62 en er staan er al weer tien op de lijst die we volgend jaar kunnen toevoegen. Leuk is dat er nu ook ondernemers uit Oost-Souburg meedoen. Het is een Vlissingse cadeaumunt, dus daar hoort Souburg natuurlijk ook bij. Het is een mooi compliment dat de ondernemers niet alleen mee willen blijven doen maar er ook nog bij zijn gekomen. Het is dus wat meer dan een eenmalige actie geworden.”

Evaluatie
Na het succes van vorig jaar heeft De Ruijter onderzocht wat er nog verbeterd kon worden aan het concept. “Nadat de munt vorige winter is geïntroduceerd hebben we een ondernemersborrel gehouden met alle deelnemende ondernemers en hebben de we munt geëvalueerd. Uit de feedback van de ondernemers kwam naar voren dat de geldigheidsduur van de munt te kort was, de munt was toen maar drie maanden geldig. We hebben toen voorgesteld om de geldigheidsduur van de munt te verlengen tot een jaar en daar zei eigenlijk iedereen volmondig ja tegen,” aldus De Ruijter.

Goed doel
Vorig jaar is zo’n 92 procent van de munten ook daadwerkelijk ingeleverd. “We denken nu aan een goed doel om de niet verzilverde munten aan te schenken maar denken nog na welk doel. De speeltuin is nu hot, dus misschien is dat wat. Nu de geldigheidsduur van de munt is verlengd zal het in de toekomst ook wel minder voorkomen dat munten niet verzilverd worden.”

Kerstpakketten
De Munt aan Zee wordt veel gekocht door bedrijven om dienst te doen als kerstpakket of als deel van een kerstpakket. “Het zwaartepunt ligt toch rond de feestdagen”, vertelt De Ruijter. “Zo’n beetje 80 procent van de verkoop is als kerstpakket. Orionis en Zorgstroom nemen de munt als als kerstpakket voor de medewerkers. Dat was vorig jaar zo’n succes dat ze het nu weer doen,” vertelt De Ruijter. “De munt is per 1 december weer verkrijgbaar en kan meteen worden verzilverd. Nu komen zo langzaamaan de bestellingen voor de kerstdagen binnen, dus voor ons wordt het een drukke periode.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief