Lisette Jacobs.
Lisette Jacobs. Foto: Maaike van Poelje

Lisette Jacobs: ‘Het voelt voor mij niet als werken’

Door: Maaike van Poelje Algemeen

MIDDELBURG - Ze is typisch zo´n geval van jong geleerd, oud gedaan. De liefde voor dans zat er bij de Middelburgse Lisette Jacobs (28) al vroeg in. Als zesjarig meisje begon ze en inmiddels heeft ze op een gezonde manier van haar danspassie haar leven kunnen maken. Lisettes familie en vrienden hebben haar altijd gesteund in de keuze om het danspad op te gaan; lonkend lachte het haar toe, vrij van obstakels. Haar eigen inzet om te slagen in haar opzet, was en is honderd procent. Als oprichtster en eigenaresse van Dansschool Danzette is de diversiteit in haar werk groot en daar geniet ze van. ´Het voelt voor mij niet als werken, het is veelomvattender dan dat.´

In eerste instantie denk je bij een danser niet direct aan een ondernemer. Maar dat is wel wat jij bent! Is dat langzaamaan zo gegroeid of wist je bij voorbaat al dat je meer met dans zou gaan doen dan alleen zelf dansen?
“Mijn liefde voor dans begon inderdaad door het zelf te doen. Maar dat groeide serieuzer uit toen ik bij Balletschool Suzanne de Jong ging assisteren bij de lessen voor de kleuters. Ik vond dat ontzettend leuk en merkte hoeveel plezier de kinderen aan zo’n les beleefden. Mijn interesse ging toen al vooral uit naar lesgeven. Vandaar dat ik na mijn middelbare school de opleiding MBO Dans in Goes ben gaan volgen. Tijdens de opleiding werd ik veelzijdig opgeleid: in mijn eigen dansvaardigheid maar ook in het docentschap, het maken van choreografieën, de organisatie en uitvoering van projecten. Bovendien stomen ze je klaar voor het ondernemerschap, dat hoort er echt bij. Zomaar ergens aankloppen en dan met een 40 urencontract gaan lesgeven, zo werkt het niet in de danswereld. Ik wist van tevoren dat ik ondernemer zou zijn en dat er van alles bij kwam kijken. Dat ambieerde ik ook. In juli 2015 rondde ik de studie af en enkele weken later registreerde ik mezelf als zzp-er bij de Kamer van Koophandel.”

Je noemt jezelf Danzette – leuk gevonden naam, trouwens! – en op je website staat dat je een Dansschool bent. Dan zie je al snel een gebouw voor je waarin danslessen worden gegeven, maar dat is bij jou niet het geval. Hoe zit dat precies?
“Zodra je je inschrijft als ondernemer moet je een naam opgeven. Nou, die had ik snel gevonden, een combinatie van ‘dans’ en mijn eigen naam Lisette. ‘Zet’ is de bijnaam die mijn familie me altijd gaf, vandaar de ‘z’. Je zet natuurlijk niet vanaf de eerste dag een goedlopend bedrijf in de wereld. Het begon voor mij met lessen geven op verschillende dansscholen en bij verenigingen. Ik kwam op vele plekken en gaf iedere week les op andere locaties en aan verschillende groepen. Ik sprokkelde mijn uurtjes bij elkaar, reed soms op één dag van Westkapelle naar Kapelle. Tevens heb ik lessen aan ouderen van een collega overgenomen– ik geef nu ook les op Hof Ter Veste in Middelburg, bewegen op muziek in een stoel. Het aandeel van mijn eigen lessen werd langzaam maar zeker steeds groter. Ik word als Danzette ingehuurd door onder andere Kunsteducatie Walcheren – onlangs rondde ik een project af voor vijf kleuterklassen van een basisschool. Dan krijg ik te maken met heel andere zaken dan tijdens het geven van mijn wekelijkse lessen. Hoe zorg ik ervoor dat jongens die geen zin hebben om te dansen, toch meedoen met de les? En dan ook nog na afloop met een lach op hun gezicht de zaal verlaten? Dat geeft wel voldoening hoor, als dat lukt.”

Vanuit Danzette biedt je verschillende dansstijlen aan en dat doe je aan kinderen, volwassenen en je hebt zelfs een jazzdans les voor 65 plus. Je geeft ook les op maat, bijvoorbeeld op kinderfeestjes of aan bruidsparen die op hun dag een mooi dansje willen doen. Het klinkt als een veelzijdige job, never a dull moment! Zijn er onderdelen van je onderneming die er voor jou uitspringen?“
Ik word inderdaad constant uitgedaagd. Het voorbereiden en geven van de lessen, omgaan met verschillende mensen, maar ook het kiezen van muziek en het bijhouden van de website; alles vraagt om mijn creativiteit. Ok, de financiële administratie hoort er ook bij maar is relatief slechts een klein stukje van alles. Wat er voor mij uitspringt? Het maken en organiseren van een voorstelling, daar komt zo veel bij kijken! Van het dansen, choreograferen tot de kostuums, de posters en de kaartverkoop. Gelukkig heb ik een hele fijne collega, Laura van Eenennaam, zij begon ooit als stagiaire bij Danzette. We vullen elkaar goed aan. Zij doet de dingen die mij iets minder liggen, zoals de urban lessen. Samen werken we maandenlang toe naar een voorstelling. Het is weliswaar kleinschalig maar we doen het wel allemaal zelf. Hoe dichter de dag van de voorstelling naderbij komt, hoe meer mensen ons helpen. Mijn partner, familie en schoonfamilie springen ook altijd met plezier bij. Voor 2023 hebben we op 1 juli de Middelburgse Schouwburg afgehuurd. Eerder deden we het in het Vlissingse Arsenaaltheater.”

Er ligt nog een hele toekomst voor je open. Heb je een bepaald doel voor ogen dat je met Danzette graag wilt bereiken, een stip op je horizon?
“Jazeker. Ik hoef niet zo nodig uit te breiden wat betreft locatie of vestigingen, maar het hebben van een eigen locatie, ja, dat is wel een droom. Voor mijn lessen huur ik nu zaaltjes van de gemeente of word ik ingehuurd op andermans locaties. Dat werkt goed, maar fijner zou het zijn om zelf een fysieke dansschool te hebben. Dat schept meer mogelijkheden. Ik stel wel eisen aan een eigen gebouw: het moet op een geschikte plek staan en het liefst met een bar erin, waar de ouders een kop koffie kunnen drinken en waar we kleine evenementen kunnen organiseren. Onder de juiste voorwaarden geeft een eigen locatie mij meer vrijheid. Dat is zeker welkom!”

De vaste slotvraag: Met welke ondernemer zou jij een keukentafelgesprek willen voeren?
“Ik kies voor een danscollega. Ken je het programma So You Think You Can Dance? Yuvat Westendorp verwierf met zijn deelname naamsbekendheid, hij had toen al een eigen dansschool in Zaandam. Hij begon als danser maar doet inmiddels veel meer dan dat en is bovendien bewust heel maatschappelijk bezig. Hij bracht zo zichzelf en zijn onderneming naar een next level. Daar heb ik bewondering voor.”

PASPOORT

Naam:
Lisette Jacobs (28)

Beroep:
eigenaresse Dansschool Danzette

Burgerlijke staat:
geregistreerd partnerschap met Erik

Hobby’s:
dansen, suppen, met vrienden bordspelletjes spelen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief