Afbeelding
Foto: Rothuizen Architecten

Wat moet er in de Machinefabriek komen?

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week donderdag plannen aan de gemeenteraad gepresenteerd over hoe de Machinefabriek er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien. Rothuizen Architecten maakte een variantstudie waarin verschillende mogelijkheden worden geschetst.

Sinds oktober is het cascoherstel van de Machinefabriek in volle gang, maar hoe de Machinefabriek eruit komt te zien en welke bestemming het pand krijgt is nog niet bekend. De variantstudie is gemaakt om in de komende maanden verder te kunnen onderzoeken welke functies er in de toekomst in de Machinefabriek worden ondergebracht. De opties die de afgelopen jaren zijn geopperd liggen eigenlijk nog allemaal open: een nieuwe basisschool, ruimte voor cultuur, een poppodium, sportschool en parkeergarage.

Parkeergarage
Dat er haast wordt gemaakt met het cascoherstel van de Machinefabriek is niet zonder reden. De gemeente heeft al contractuele verplichtingen en moet begin 2025 in ieder geval 260 parkeerplaatsen beschikbaar hebben. Die parkeerplaatsen zijn onder meer voor Hotel de Timmerfabriek en de nog te bouwen Zeelandtoren. In de studies die Rothuizen Architecten heeft uitgevoerd is voorzien van een parkeergarage in de Machinefabriek. Raadslid Pim Kraan (POV) vindt het spijtig dat er geen optie is bestudeerd waarin er niet wordt geparkeerd in de Machinefabriek. “Maak een aparte parkeergarage voor 800 plaatsen. Dat is veel makkelijker en goedkoper om te bouwen en makkelijker om te exploiteren.” Wie een mogelijke parkeergarage in de Machinefabriek gaat exploiteren is nog niet duidelijk maar is wel een punt van zorg. “De gemeente lijdt al verlies op de huidige parkeergarage,” merkt Pieter Jan Mersie van de Christenunie op. Frances Oreel (PvdA) vroeg zich af of de combinatie basisschool en parkeergarage in hetzelfde pand wel zo’n ideale combinatie is.

School
Eén van de opties die voorligt is dat in de Machinefabriek ook een nieuwe plek wordt gecreëerd voor de Ichtusschool, Frans Naereboutschool en de Branding. Een andere mogelijkheid is dat de nieuwe school aan het Dr. Stumphiuspark komt. Het college begint deze week met gesprekken met de besturen van Archipel; Scholen en Onze Wijs om te komen tot een keuze waar de nieuwe school gerealiseerd gaat worden. Wanneer de nieuwe school in de Machinefabriek komt moet er volgens de eerste schetsen een hap uit het gebouw worden genomen om zo genoeg lichtinval te creëren.

Invullingsplan
Het college gaat nu aan de slag met het opstellen van een invullingsplan waarin wordt vastgesteld welke functies een plek in de Machinefabriek krijgen. Bij het maken van de keuzes wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid, de eventuele risico’s en de Het is de bedoeling dat er in het tweede kwartaal van 2023 meer duidelijkheid is. De verbouwing en herbestemming van de Machinefabriek moet in 2025/2026 worden afgerond.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief