Afbeelding
Foto: Wings to Victory

Wings to Victory organiseert lichtjesavond op Noorderbegraafplaats

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - Op kerstavond 24 december eert de Stichting Wings to Victory de gesneuvelde militairen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bij 246 graven wordt een lichtje geplaatst. Het ontsteken van de lichtjes begint om 17.30 uur.

De Stichting Wings to Victory bestaat sinds 2006 en bundelt de kennis, informatie en diverse verzamelingen over de luchtoorlog boven Zeeland in de jaren 1940-1945. De doelstelling luidt: ‘het blijven gedenken van de vele vliegeniers die zijn omgekomen in West-Europa en in het bijzonder in het zuidwesten van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede het doorgeven van de vele informatie over de luchtoorlog aan volgende generaties’.

Museale collectie
In een database die via internet is te raadplegen staan alle bekende vliegtuigcrashes die op Zeeuws grondgebied hebben plaatsgevonden. De database is voor een groot deel het levenswerk van historicus Wim de Meester en wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe foto’s en informatie. De Stichting Wings to Victory beheert ook een museale collecties die voor een deel online te bekijken is en voor een deel in het oorlogsmuseum Gdynia in Axel. De stichting heeft momenteel geen vast eigen onderkomen en is op zoek naar een geschikte locatie om de collectie onder te brengen en om onderhoud aan historische vliegtuigen uit te voeren. De database van de Stichting Wings to Victory is te raadplegen via de website wingstovictory.nl.

Oorlogsgraven
Sinds 2018 organiseert Wings to Victory een lichtjesavond op kerstavond op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. Bij 246 graven van Nederlandse, Britse, Franse en Belgische militairen wordt een lichtje gezet om de gesneuvelde militairen te eren. Het geheel geeft een mysterieus beeld en publiek is welkom om de lichtjes te komen bekijken. Vorig jaar kon er vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij deze bijzondere herdenking zijn, maar dit jaar is dat dus weer wel mogelijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief