Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Inwoners binnenstad krijgen ook een afvalsleutel

Door: Redactie Algemeen

VLISSINGEN - In de strijd tegen ‘afvaltoerisme’ ontvangen inwoners van de binnenstad die geen rolcontainer hebben eerdaags een afvalsleutel. Met de afvalsleutel kunnen de inzamelcontainers voor restafval en later ook gft-afval te openen. Zo’n 4500 inwoners van Vlissingen zijn inmiddels in het bezit van een afvalsleutel.

De voornaamste reden dat de gemeente Vlissingen de afvalsleutel invoert is om te voorkomen dat inwoners van buurgemeenten in Vlissingen hun afval weggooien. Sinds het begin van 2021 zet de gemeente inzamelcontainers voor restafval stapsgewijs op slot. Ze zijn dan alleen nog te openen voor inwoners met een afvalsleutel. Wethouder Bertijn: “Deze laatste fase van de toegangsbeperking is een belangrijke stap en draagt bij aan het behalen van de doelstelling om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen naar uiteindelijk 100 kilo.” 

Afvaltoerisme
Omdat inwoners van buurgemeenten moeten betalen voor het storten van hun afval, wordt de gemeente Vlissingen geconfronteerd met ‘afvaltoerisme’. Hierdoor komt het soms voor dat Vlissingers hun afval niet direct kwijt kunnen doordat de containers vol zitten. De toegangsbeperking zorgt ervoor dat alleen inwoners van de gemeente Vlissingen gebruik kunnen maken van de afvalcontainers. Ook wordt hierdoor het bedrijfsafval van het huishoudelijk afval gescheiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief