Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Spinnen en breien voor Oekraïne

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Op maandagmorgen is het een drukte van belang bij Jentien Snoek op de boulevard. Met een clubje vrijwilligers wordt er dan wol gespind, gebreid en gehaakt voor Oekraïne. Er is al een voorraadje hulpgoederen aangelegd dat binnenkort mee op transport gaat naar het geteisterde land.

“We zijn hier zo’n vier maanden geleden mee begonnen,” vertelt Snoek van Wolatelier spinnen aan Zee op Boulevard Evertsen. “Het is begonnen met het geven van spinlessen en zo is er een clubje van enthousiaste mensen ontstaan die hier iedere maandag spinnen, breien en haken. Ik kreeg het idee om de krachten de bundelen en stelde voor om te gaan breien voor Oekraïne en dat vond iedereen eigenlijk meteen een goed idee.”

Van wol tot deken
Jentien Snoek en haar club beginnen helemaal bij de basis. “Eerst wordt de wol gespind en in verschillende kleuren geverfd en dan kunnen we aan de slag. Het is echt het hele proces, van spinnen tot breien en haken.” Inmiddels is er al een aardige voorraad ontstaan. “We breien mutsen, warme sloffen en grote zware dekens waar je mee in de stoel kunt zitten of gewoon op bed natuurlijk. Allemaal dingen die de mensen in Oekraïne door de koude winter moeten helpen.”

Oekraïense vlag
De grote dekens die we hebben gebreid zijn ook nog eens voorzien van een klein Oekraïens vlaggetje. “Het geeft ook een zekere voldoening dat we op deze manier iets kunnen doen voor de inwoners van Oekraïne, want wat daar gebeurt is vreselijk.”

Transport
Het is de bedoeling dat de hulpgoederen binnenkort meegaan met een transport richting Oekraïne. “Er is net een transport weg maar daar waren we nog niet klaar voor. We moeten kijken wanneer er weer een transport vertrekt en dan kunnen de spullen mee. Zelf ga ik niet mee om de spullen in Oekraïne af te leveren. Ik moet spinnen en achter wol aan...”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief