Kimberley Osterloh, zoon Maxwell en Frans Naerebout.
Kimberley Osterloh, zoon Maxwell en Frans Naerebout. Foto: Annet Eekman

Kinderboek over Frans Naerebout

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - ‘Maxwell bij Frans Naerebout’, zo heet het eerste kinderboek van Kimberley Osterloh. Ze maakte zelf de illustraties en schreef het verhaaltje van het prentenboek. “Ik teken en schilder al mijn hele leven,” vertelt Osterloh. “Mijn vader schilderde en mijn opa’s van beide kanten. Ik had niet echt een aanleiding om er iets mee te doen, maar nu wel.”

Kimberley Osterloh werkt in het dagelijks leven als financiële zorgcoach bij een bank maar het tekenen en schilderen zit er al van jongs af aan in. “Ik heb een zoontje van drie jaar: Maxwell, hij speelt de hoofdrol in het boek. Dat was voor mij eigenlijk de reden om het boek te maken. Ik hou van geschiedenis en dacht dat het wel leuk zou zijn om het lokaal te houden,” legt Osterloh uit. Inspiratie vond ze in het verhaal van mensenredder Frans Naerebout. “Ik kende natuurlijk zijn standbeeld van de boulevard maar wist eigenlijk niet precies wie hij was. Ik heb het aan een Vlissingers gevraagd en die kon het mij vertellen. Het gaat altijd maar over Michiel de Ruyter en Naerebout verdient juist wel een beetje meer aandacht. Het is natuurlijk ook een heel positief verhaal, dus dat is leuk om aan kinderen te vertellen.”

Maxwell
In het boek reist hoofdrolspeler Maxwell per ongeluk 250 jaar terug in de tijd en komt in de tijd van Frans Naerebout terecht. Samen met de zeeheld trotseert hij de woeste zee om de opvarenden van de gestrand schip te redden, een geschiedenislesje dus. Er zitten meer herkenbaarheden in het boek. Bij veel Vlissingers zal er behalve bij Frans Naerebout ook een lichtje gaan branden bij ‘Gommert van de Zeewinkel’, om over ‘Margreet van de boekhandel’ nog maar te zwijgen. “Het het Archief en de bibliotheek komen er ook in voor. Ik vond het leuk om er ook voor volwassenen dingen in te verwerken die herkenbaar zijn. Zo wordt het echt een lokaal boek,” legt Osterloh uit. “Mijn zoontje is nog net iets te jong en begrijpt het verhaaltje nog niet helemaal. Maar hij herkend zichzelf wel op de tekeningen en vindt het allemaal erg interessant.”

Uitgeefplatform
Osterloh liet haar eerste boek drukken bij een online uitgeefplatform. “Het was nog niet zo eenvoudig om het allemaal digitaal aangeleverd te krijgen. De tekeningen zijn allemaal in groot formaat en uiteindelijk heb ik het maar uitbesteed om het allemaal gedigitaliseerd te krijgen,” De reacties op het boek zijn positief. “Het wordt goed ontvangen. Er zijn er al een aantal verkocht en ik krijg positieve reacties. En de kinderen vinden het ook leuk, daar gaat het natuurlijk allemaal om.” Vooralsnog is het boek verkrijgbaar bij de Zeewinkel, boekhandel ‘t Spui en de Vlissingse bibliotheek. “Het komt ook nog online te koop, maar daar ben ik nog mee bezig.”

Vervolg
Het maken van een kinderboek is Osterloh zo goed bevallen dat er ook zeker een vervolg komt. “Ik moest voor de uitgave van het boek een ISBN-nummer kopen. Ik heb er meteen tien gekocht want dat was voordeliger. Dus er komen zeker nog meer boeken, ik ben alweer bezig met een verhaaltje, misschien komt er aan het eind van het jaar weer iets uit. Maar voorlopig moet ik er nog gewoon bij blijven werken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief