Evacuaties in het rampgebied.
Evacuaties in het rampgebied. Foto: Collectie 'Boven Water'/I.M. van Loo

Meet Up Zeeuwse Watersnoodramp

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) en het Watersnoodmuseum organiseren een Meet Up over de Watersnoodramp Zeeland: 70 jaar herdenken en 70 jaar vooruitkijken. Vier sprekers belichten vier relevante invalshoeken over hoe de Zeeuwen zich verhouden tot het water. De Meet Up vindt plaats op woensdag 15 februari 2023 van 19.30 tot 21.15 uur in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg. Toegang is gratis. Aanmelden via dezb.nl.

Zeeland - land in Zee - kent een haat-liefdeverhouding met de zee. De zee, geliefd voor de natuur, de visserij en het toerisme. Maar berucht voor de dreiging van risico’s op overstromingen, ondanks de bescherming door de dijken. Onvergetelijk is de Watersnoodramp op 1 februari 1953 waar vele Zeeuwen het leven lieten en nog meer personen huis en haard moesten verlaten, vaak in het holst van de nacht. In 2023 herdenken we dat deze nachtmerrie 70 jaar geleden Zeeland trof.

Programma
De sprekers zijn:
• Jaap Schoof, oud-directeur van Watersnoodmuseum, hij blikt terug op de ramp.
• Marcel Matthijsse, Veiligheidsregio Zeeland, presenteert in hoeverre we zijn voorbereid op een nieuwe overstroming, welke draaiboeken liggen er klaar?
• Andreas Sterl, KNMI, schetst de scenario’s van toekomstige zeespiegelstijging met betrekking tot Walcheren.
• Merel Groot, actief bij de Jonge Klimaatbeweging, deelt haar visie namens jongeren. Welke agenda zien zij als prioriteit?



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief