Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Gemeente breidt gft-voorzieningen verder uit

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN – De gemeente Vlissingen begintt deze week met de volgende fase van de uitbreiding van gft-inzamelvoorzieningen voor hoogbouwwoningen en woningen zonder vrije achterom. De betreffende huishoudens in het Middengebied krijgen deze week een informatiebrief in de brievenbus. 

Huishoudens die nog geen afvalsleutel hebben, ontvangen deze tegelijk met de informatiebrief. De afvalsleutel geeft toegang tot een gft-cocon. Dit is een bovengrondse verzamelcontainer voor gft-afval. Met hun afvalsleutel kunnen huishoudens de gft-cocon onbeperkt gebruiken voor hun groente-, fruit- en tuinafval. Het uitbreiden van gft-inzamelvoorzieningen is één van de maatregelen die noodzakelijk is om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar te verlagen, naar uiteindelijk 100 kg. Wethouder Bertijn, verantwoordelijk voor het gemeentelijk grondstoffenbeleid: “Het restafval van de gemeente Vlissingen bestaat nog voor een té groot deel uit herbruikbaar gft-afval. Dit is heel jammer, want van gescheiden gft-afval kan compost en biogas worden gemaakt. Ook drukt dit extra op de afvalstoffenheffing. Het is daarom belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Vlissingen hun gft-afval kunnen scheiden. Dit is opnieuw een belangrijke stap naar minder restafval.”

Gefaseerde uitvoering
Stapsgewijs breiden wij de gft-voorzieningen uit in de gemeente Vlissingen. De uitbreiding van gft-voorzieningen voor hoogbouw en woningen zonder vrije achterom wordt gefaseerd uitgevoerd in 2022 en 2023. Achtereenvolgens worden de vernieuwingen in de volgende wijken doorgevoerd: Oost-Souburg en Ritthem, Paauwenburg en Lammerenburg, Middengebied en Binnenstad. Deze week start een volgende fase.

Gratis afvalemmer
Inwoners die gebruik gaan maken van een gft-cocon, krijgen eenmalig een gratis gft-afvalemmer en drie rollen composteerbare afvalzakjes. Hiervoor gaan de gemeente op 15, 16 en 17 februari de betreffende adressen langs. De inwoners worden dan tegelijk geïnformeerd over het belang van gft-afvalscheiden en ze kunnen vragen stellen over het hoe en waarom. Met de uitbreiding van gft-voorzieningen, wordt uitvoering gegeven aan het Grondstoffenbeleid 2020-2024. Dat werd in mei 2020 jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Sinds 2020 zijn gemeenten wettelijk verplicht om beleid te hebben dat gericht is op het behalen van de VANG-doelstelling: maximaal 100 kg restafval per inwoner per jaar.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief