Hilda Hament.
Hilda Hament. Foto: Ruben Oreel

‘Vlissingen is altijd ruimte en vrijheid geweest’

Door: Helge Prinsen Algemeen

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

Hilda Hament (57). 2 kinderen. Geboren in Vlissingen. Werkt sinds 1990 als verloskundige in Vlissingen. Verloskundigenpraktijk Walchers Wonder. ‘Haalde’ al meer dan 2000 kinderen. 

“Het allermooiste? Geen bevalling is gelijk. Het varieert van een vrouw die opbelt en zegt dat ze wakker werd omdat ze opeens moest persen tot iemand die er veertig uur over doet.”

“Mijn opa, vader en ooms waren bakker. Hament. Hoek Walstraat-Scherminkelstraat. Hament was echt van het brood. Bakker Speckens meer van de patisserie. Die zaak was chiquer.”

“De Scheldemuur stond er nog. In de zomer ging je met je moeder naar het strand. De mannen werkten. Vlissingen is altijd ruimte en vrijheid geweest. Voel me een echte Vlissingse.”

“Slechts 10% bevalt nog thuis. De meesten in het ADRZ in Goes. Ik had ooit een cliënte die weigerde naar Goes te gaan omdat haar kind dan niet in Vlissingen geboren zou worden.”

“Terwijl we hier in Vlissingen zo’n prachtig en goedlopend ziekenhuis hadden. Ik betreur dat nog zeer. Er was in die tijd een enorm verzet tegen het verdwijnen van het ADRZ hier.”

“We hadden 50.000 protesthandtekeningen verzameld. Zijn zelfs nog op het Binnenhof geweest. Maar helaas niks bereikt. Alles was natuurlijk al lang in de achterkamertjes beslist.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief