Allround schilder Leon van den Hoek (links) in gesprek met bedrijfsleider Steven Andriessen
Allround schilder Leon van den Hoek (links) in gesprek met bedrijfsleider Steven Andriessen Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij De Koeijer Schilders: ‘Wie meer wil, krijgt alle hulp en vakbekwame ondersteuning’

Door: Erica van Strien Algemeen

HEINKENSZAND - Bedrijfsleider Steven Andriessen is net een jaar in dienst bij De Koeijer Schilders. Allround schilder Leon van den Hoek is vijftien jaar geleden als vakantiekracht begonnen en nooit meer weggegaan. Hun overeenkomst? Allebei zijn ze van jongs af aan gegrepen door deze branche.

Steven (38): “Veel mensen vermoeden het niet, maar als schilderbedrijf hebben we ook veel timmerwerk. We doen planmatig onderhoud voor woningcorporaties en VVE’s, maar hebben ook klanten in het particuliere segment. Zo nu en dan moet er een deur of een raam vervangen worden en dat kunnen wij zelf. We zijn op zoek naar ambitieuze schilders, vakmensen die graag in hun eigen woonregio willen werken. Intern hebben we onderzocht wat collega’s nodig hebben om met plezier hun vak uit te oefenen. Elke eerste woensdag van de maand zorgen we voor kennisoverdracht door externe specialisten als het bijvoorbeeld gaat om stukadoren, behangen, of het werk als outdoor-specialist. Daarnaast besteden we gericht aandacht aan persoonlijke ontwikkeling.”

Waardering en gezien worden

Steven - uit de tongval overduidelijk afkomstig uit het zuidelijkste gedeelte van Zeeland - is ook na een kwart eeuw werken in schildersbedrijven nog niet uitgekeken op de branche. “Als tiener veegde ik op zaterdagen al de werkplaats van een schildersbedrijf aan. Tijdens vakanties ging ik mee met schilders, stukadoors en glaszetters. Na mijn mbo bouwkunde kon ik op kantoor aan de slag als calculator/werkvoorbereider en daarna werd ik bedrijfsleider. In Zeeuws-Vlaanderen ben ik wat je noemt vakvolwassen geworden. Vorig jaar kreeg ik de behoefte om met een frisse blik elders te starten. Ik kende Antwan (de Punder, directeur) al langer, bij aanbestedingen namen we samen weleens een monumentaal pand op. Ik weet waar dit bedrijf voor staat en dat past ook echt bij mij. En de waardering, het gezien worden, dat vind ik hier terug, samen met de groepsdynamiek en fijne onderlinge verbinding. In deze rol zorg ik ervoor dat alle interne processen goed op elkaar aansluiten. Als een schilder bepaalde informatie niet in het begin al krijgt, kan de uitvoering een lang en stroperig verhaal worden. Om dat te laten vloeien is mijn rol. Behalve dat het werk voor de mensen die het uitvoeren daardoor leuker is, ontstaan er ook minder fouten in het werk. “

Allround vakman

Leon (30) is zijn halve leven in dienst bij zijn eerste werkgever. “Ik begon als vakantiekracht tijdens mijn middelbare schooltijd. Dat beviel heel goed. Eindelijk wist ik wat ik wilde worden en ben de opleiding gaan doen. Het vak is mooi en gevarieerd en ik heb leuke collega’s. Wie wil groeien krijgt daar alle hulp en vakbekwame ondersteuning bij. In de uitvoering haal ik voldoening uit het opknappen en de tevreden klanten. Die dan later ook weer terug bellen en zeggen ‘Laat Leon maar komen’. Bij sommige klanten ben ik de huisschilder en daar kom ik eens in de zoveel tijd terug om wat bij te werken. Geen dag is hetzelfde en dat spreekt mij enorm aan.”

Steven: “Wat helpt is dat Leon echt een allround vakman is, hij kan het eigenlijk allemaal. Behangen, schilderen, timmerwerk. Een schilder doet echt eindwerk en de klant reageert daarop.”
Leon: “We doen wel het zichtwerk, maar als de stukadoor zijn werk niet netjes doet dan kan ik niet toveren. We moeten het wel samen doen. Met collega’s uit andere disciplines werk ik regelmatig samen. Dan weet je van elkaar ook wat je kan en vraag je over en weer advies. Ik ben hier aangenomen als schilder en gaf aan dat ik weleens een behangklusje wilde doen. Zo ben ik van alles gaan doen, samen met een leermeester. In die vier jaar op pad met een leermeester, leer je enorm veel. Op dit moment zijn er nog vier in het bedrijf. Die generatie kent alle trucjes, die niet in de boekjes staan.”
Steven: “Je kunt op elk niveau een leermeester zijn. Je moet met mensen om weten te gaan. Als je het niet ziet zitten om talentvolle mensen op te leiden tot je eigen niveau, dan is het bij voorbaat al kansloos. De tools die je krijgt in de opleiding tot leermeester gaan dus met name over het motiveren van ambitieus vakpersoneel.”

PASPOORTEN:

Naam: Leon van den Hoek (30)
Woonplaats: Goes
Burgerlijke staat: Samenwonend
Opleiding: Mbo niveau 3 gezelschilder, VCA en hoogwerker certificaat
Hobby’s: Koken en fitness

Naam: Steven Andriessen (38)
Woonplaats: Zaamslag
Burgerlijke staat: Gehuwd, vader van Thimon (13) en Ewout (11)
Opleiding: Mbo bouwkunde, aannemersdiploma en vakopleidingen
Vrije tijd: Erop uit met gezin

Steven Andriessen, bedrijfsleider De Koeijer schilders
Leon van den Hoek, allround schilder De Koeijer schilders in Heinkenszand.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief