Metalband Highway Chile met rechts Jaimy Quite.
Metalband Highway Chile met rechts Jaimy Quite. Foto: Highway Chile

Jongensdroom Jaimy Quite gaat in vervulling

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. De uit Vlissingen afkomstige Jaimy Quite drumt sinds enkele maanden bij metalband Highway Chile, de band waar hij als tiener zo tegenop keek. Vrijdag 31 maart speelt Quite met Highway Chile in De Spot in Middelburg tijdens een benefietavond ‘Rock voor de Molukken’. 

Jaimy Quite ontdekte de metal als tiener. “De platenkast van mijn vader was zeer rijk gevuld, maar geen metal. The Who kwam daar misschien het dichtst bij in de buurt,” vertelt Quite. “Dus mijn broer Brian en ik zagen daar ruimte, luisteren naar iets waar mijn vader niks mee had.” Broer Brian kocht een lp van Helloïse, één van de eerste Nederlandse metalbands die voor een groot deel bestond uit bandleden van Highway Chile. “Die hebben we grijs gedraaid op mijn broers zolderkamer. Daar is het voor ons eigenlijk allemaal begonnen en dat wilden we zelf ook.” Quite zag de band voor het eerst in 1987 op ‘T Hofpopfestival in Middelburg. “Ik wilde toen al in die band spelen en nu speel ik er dus in. Dat is prachtig, vind ik zelf.”

Oefenen
Jaimy Quite werd vorig jaar aan het begin van de zomervakantie gepolst of hij bij Highway Chile wilde komen drummen. “Ik zat al in een coverband met zanger Stan Verbraak,” vertelt Quite. “De legendarische drummer Ernst van Ee was vrij plotseling gestopt bij Highway Chile en zo kwam die kruk vrij. Ik hoefde er eigenlijk niet over na te denken, vooral ook omdat Stan het mij wel toevertrouwde. Maar er lag meteen druk op. Vijf weken later stond er een optreden gepland op een metalfestival vlakbij München. Ik heb toen al mijn vakantieplannen gecanceld en heb de hele zomer hier in mijn studio in Ritthem zitten oefenen.”

Hard, snel of moeilijk
Hoewel Jaimy Quite als eigenaar van een eigen drumschool bij Boer Vos in Ritthem de nodige ervaring heeft als drummer, kwam er toch nog wat bij kijken om het repertoire van Highway Chile onder de knie te krijgen. “Het is altijd hard en daarbij of snel of moeilijk. Of alle drie tegelijk. Terwijl andere mensen op het strand lagen heb ik hier zitten repeteren. Ik ben natuurlijk voornamelijk een rockdrummer en dit is toch weer anders. Het grote verschil is de dubbele bassdrum, dat moest ik onder de knie krijgen. En ik wilde Stan, die er vertrouwen in had, ook zeker niet teleurstellen.”

München
Het repeteren van Quite was niet zonder resultaat. “We stonden op 27 augustus op een metalfestival in de buurt van München. Nederlandse metal is daar erg populair. De eerste rijen stonden vol met fans die t-shirts van Highway Chile droegen. Het was voor mij de vuurdoop en ik heb de hele set foutloos kunnen spelen.” Quite kijkt uit naar het optreden in De Spot. “Kees Petiet organiseerde vroeger één keer per jaar een metalfestival op Plein 1940 in Middelburg. Daar gingen wij altijd naar toe. En nu vroeg uitgerekend hij ons om op de benefiet in De Spot te spelen. Er zijn weer een paar leuke cirkeltjes rond. Sommige mensen gaan het wat rustiger aandoen als ze vijftig zijn, en ik ga bij een metalband. Ik zit nu bij de band waar ik vroeger al bij wilde zitten.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief