Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Nieuwbouw hotel Britannia ligt zeker voor half jaar stil

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het perceel waar het nieuwe hotel Britannia moet verschijnen wordt afgedekt nadat is geconstateerd dat de bouwgrond ernstig vervuild is met PFAS. De grond wordt vandaag afgedekt om te voorkomen dat de vervuilde grond zich verder verspreid. Projectontwikkelaar AVV Beheer stelt de gemeente Vlissingen aansprakelijk voor de grondvervuiling.

De gemeente Vlissingen is in april door AVV Beheer op de hoogte gebracht van de vervuiling die is aangetroffen in de bodem waar het nieuwe hotel Britannia moet worden gebouwd. Hoe de grond vervuild is geraakt en waar de PFAS vandaan is gekomen is een raadsel en moet nog verder worden onderzocht. Op advies van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland moet het terrein zo snel mogelijk worden afgedekt om verspreiding van de vervuilde grond te voorkomen. De GGD verwacht geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Korstlaag
Projectontwikkelaar AVV Beheer heeft besloten om de bouwkavel aan de Boulevard Evertsen te besproeien met een biologisch afbreekbaar mengseldat ervoor zorgt dat er voor vijf tot zes maanden een korstlaag op het perceel komt te liggen. De korstlaag voorkomt dat de grond kan verstuiven en de vervuilde grond bij harde wind verplaatst wordt. De PFAS-vervuiling wordt hiermee geïsoleerd van de omgeving.

Stormseizoen
De nieuwbouw van hotel Britannia komt met de nieuwe tegenslag tenminste een half jaar stil te liggen. Aangezien daarna het stormseizoen weer begint zal deze periode nog wel langer duren. Het is de zoveelste tegenslag bij de nieuwbouw van het hotel. Eerder werd de bouw stilgelegd omdat er een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden en meer recentelijk werd er puin in de ondergrond aangetroffen die voor problemen bij de aanleg van de fundering zorgde. Dan was er ook nog een rechtszaak, aangespannen door omwonenden, die ervoor heeft gezorgd dat er geen sterrenrestaurant meer op de bovenste verdieping van het nieuwbouw komt omdat dit in strijd is met de verleende omgevingsvergunning. De gemeente Vlissingen gaat nu onderzoeken hoe het komt dat de bouwgrond vervuild is.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief