Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

Door: Joep Bremmers Algemeen

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

Tijdens de bunkerdag kunnen er in Dishoek zeven bunkers worden bezichtigd, een unieke hospitaalbunker, twee munitiebunkers, drie manschappenbunkers en een keukenbunker. “Het bijzondere van dit complex is dat je nog kunt zien dat er ook echt om de bunkers is gevochten,” vertelt John Daane van de Stichting Bunkerverhalen november ‘44. “In de rest van Nederland zie je dat eigenlijk niet.” Daane verzorgt rondleidingen in het duingebied van Dishoek, maakte de bunkers toegankelijk en richtte exposities enkele van de bunkers in. “Op de bunkerdag hebben we een paar extraatjes. Zo komt er een originele Duitse Kübelwagen en een re-enactmentgroep die in geallieerde uniformen naspelen hoe een mijnenveld werd geruimd. In de bunkers zelf is van alles te zien: kanonnen, een maquette van de kustbatterij zoals die er in de oorlog uitzag en modellen van bunkers in beton.” Buiten de bunkerdag verzorgd John Daane rondleidingen door het bunkercomplex en vertelt hij over de bijzondere geschiedenis van dit voormalige slagveld.

Kunst
Naast bunkers is er tijdens de bunkerdag ook kunst te zien in de duinen van Dishoek. Vier kunstenaars tonen hun werk: Jorieke Rottier reageert door direct op een bunker te tekenen, Dani Ploeger plaatst een object op een bunker en experimenteert met nieuw interventiewerk voor de publieke ruimte. Leon Riekwell en Hans Overvliet staan samen in één van de munitiebunkers. Riekwell toont schetsen en mixed media en Hans Overvliet heeft onder andere een bescheiden geschenk voor de bezoekers. De bunkers in Dishoek kunnen zaterdag 3 juni worden bezichtigd van 10 tot 17 uur. De entree bedraagt voor volwassenen 7,50 euro en voor kinderen van 4 tot 12 jaar 4 euro.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief