In het winkeltje van De Hippe Zeeuw verkopen cliënten zelfgemaakte artikelen.
In het winkeltje van De Hippe Zeeuw verkopen cliënten zelfgemaakte artikelen. Foto: Britta Janssen

Colinda werkt op de dagbesteding: ‘Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

Al heel jong wist Colinda dat ze later wilde werken met mensen met een beperking. “Op de basisschool zat ik in de klas met een meisje met het Down-syndroom. Ik vond het fijn om haar te helpen en kwam voor haar op wanneer ze gepest werd. Van dansen op K3 werd ze zó blij. Ik heb nooit hoeven nadenken over wat ik wilde worden. De zorg is het voor mij. Tuurlijk is het ook wel eens minder leuk, bijvoorbeeld als het druk is door personeelstekort, maar het plezier in mijn werk, verlies ik nooit.”

‘Beste keuze ooit’ 

Colinda heeft na haar opleiding Medewerker Maatschappelijk Zorg, niveau 4, in verschillende functies gewerkt. “Met deze opleiding kun je alle kanten op, zoals de ouderenzorg en het gevangeniswezen. Sinds bijna twee jaar werk ik bij Zuidwester en dat is mijn beste keuze ooit. Ik hou van koken en creatief bezig zijn en vind het gezellig om met collega’s te werken. Hiervoor werkte ik zelfstandig en het is prettig dat ik niet meer alle verantwoordelijkheid voor de cliënten in mijn eentje hoef te dragen. We werken met twee begeleiders in de lunchroom en twee in het atelier. Daarbij is deze functie goed te combineren met het moederschap. Ik heb twee jonge kinderen en werk drie dagen per week. Alles wat bij mij past kwam samen in deze vacature.”

Voelsprieten

De cliënten bereiden en serveren eten en drinken in de lunchroom. In het winkeltje verkopen ze wat ze in het atelier maken, zoals Zeeuwse producten en cadeauartikelen. Daarnaast verzorgen ze de pakketdienst van Homerr, waardoor steeds meer Goesenaren De Hippe Zeeuw weten te vinden. Colinda helpt met alles mee, maar begeleidt vooral de cliënten in het zoveel mogelijk zelf doen. “Iedereen is anders en dat is soms complex. Flexibel zijn, snel kunnen schakelen en voelsprieten hebben om anderen te kunnen aanvoelen, zijn belangrijk in deze functie. We delen werk op in losse taken, zodat iedereen kan meedoen en trots kan zijn op wat we samen bereiken.”

Humor

De sfeer bij De Hippe Zeeuw is ontspannen en gemoedelijk, maar cliënten hebben er ook wel eens geen zin in. “Dan moet je creatief zijn en bedenken hoe iemand zijn zinnen kan verzetten, bijvoorbeeld met een stukje wandelen. Humor neemt gelukkig meestal de spanning wel weg.”

Verzorgende taken heeft Colinda weinig. “Eén cliënt helpen we met eten en sommigen begeleiden we naar het toilet, maar de verzorging gebeurt vooral thuis. Wel hoort het toedienen van medicijnen bij ons werk. Zo hebben we cliënten met suikerziekte.”

Glimlach

Net als iedere cliënt is ook iedere begeleider anders, vertelt Colinda. “Ik ben rustig en geordend en wil zo min mogelijk druk leggen bij de cliënten. We proberen productief te zijn, maar het gaat erom dat cliënten een zinvolle dag hebben en met een glimlach naar huis gaan. De meeste mensen hier hebben een beperking of psychische problemen. De ene kan bijna de hele lunchroom zelf draaien, de ander heeft meer begeleiding nodig. Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel.”

PASPOORT

Naam:
Colinda van Meerveld-de Kok

Leeftijd:
30 jaar

Woonplaats:
Goes

Burgerlijke staat:
Getrouwd, moeder van Jayro (5) en Yuna (2)

Functie:
Medewerker dagbesteding lunchroom en atelier De Hippe Zeeuw

Opleiding:
Medewerker Maatschappelijke Zorg (MMZ), niveau 4

Hobby’s:
koken, creatief bezig zijn met mijn snijmachine, zoals kleding bedrukken

Colinda van Meerkerk-de Kok is medewerker dagbesteding.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief