Pieter van Rijs.
Pieter van Rijs. Foto: Joep Bremmers

Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: ‘Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie,” vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien.”

Na negen jaar bij een bedrijf dat biobrandstof maakt in het managementteam te hebben gezeten was het voor Van Rijs tijd voor een nieuwe uitdaging. “Ik was niet echt op zoek naar iets anders maar hield wel mijn ogen en oren open. Toen kwam dit voorbij en we zijn gaan praten en dat beviel goed. Toen hoorde ik op mijn verjaardag dat ik het geworden was, dus dat was een heel mooi cadeau!” 

Hoechst

De fabriek in Vlissingen-Oost is sinds begin 2021 in eigendom van het Amerikaanse chemieconcern Stepan. “Het bedrijf heeft naast vestigingen in Amerika en Azië onder meer fabrieken in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Polen. Wij produceren hier alleen en de verkoop gebeurt vanuit Frankrijk en Engeland. Deze fabriek staat hier al sinds de jaren ‘70, het is een stukje van wat aanvankelijk Hoechst was, Het was ooit de DMT-fabriek waar polyester werd gemaakt,” legt Van Rijs uit. 

“Stepan heeft de fabriek gekocht van Invista, dat was voorheen onze grootste concurrent. De overname was niet eenvoudig want vond middenin de coronatijd plaats. Door de overname midden in coronatijd verliep de daadwerkelijke, praktische overgang naar een wat andere, nieuwe bedrijfsvoering vertraging op. Het is een uitdaging om de manier van werken en de bedrijfscultuur daarop aan te passen en tegelijkertijd de fabriek te moderniseren en klaar te maken voor een grotere productie.” Momenteel wordt er al hard aan gewerkt om de fabriek verder te moderniseren en klaar te maken om de productie te kunnen vergroten.

Vacatures

Bij de Vlissingse vestiging van Stepan werken zo’n veertig mensen. “We werken met een relatief klein team, maar dat is juist erg prettig. We kunnen ook nog mensen gebruiken: operators en onderhoudsmensen. We zijn nu nog op zoek naar operators en een financieel administratief medewerker en volgend jaar ws. ook nog technicians en/of engineers. Vooral voor mensen die allround zijn is het ideaal en uitdagend om hier te werken.” Zelf heeft Van Rijs er ook veel plezier in. “Ik heb hier ooit voor gestudeerd en vind het nog steeds mooi om wat stofjes bij elkaar te mikken en dan tot iets te komen dat mensen het leven makkelijker maakt. Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus we kunnen nog wel even vooruit.”

Vergroening

Stepan is ook bezig met vergroening. “Het afgelopen jaar hebben we een duurzaamheidscertificaat behaald en we kunnen nu groen produceren. Alleen de grondstof is nog fossiel en we zijn nu bezig om ervoor te zorgen dat we die ook groen kunnen krijgen. De grondstof wordt door andere fabrikanten gemaakt en die moeten de grondstoffen ook groen gaan produceren, maar dat kan nog wel een paar jaar duren. Verder werken we zoveel mogelijk met groene energie.”

Uitdaging

De belangrijkste opdracht is het steeds veiliger, schoner en betrouwbaarder opereren van de fabriek. “We willen meer gaan produceren maar dan slijt alles ook meer. Daar zijn we nu hard mee aan de slag. Verder willen we steeds efficiënter en energiezuiniger werken. We produceren al steeds schoner. De komende jaren wordt er voor 12 miljoen geïnvesteerd in een installatie die het afvalwater verwerkt en deels grondstoffen herwint. In het afvalwater zit nog zo’n 10 procent aan grondstoffen, dat gaan we scheiden zodat dat opnieuw kan worden gebruikt. We gaan dan ook afvalstoffen verbranden zodat we nog schoner kunnen werken. Het milieu, de capaciteit, energieverbruik en de organisatie op orde houden, dat zijn voor mij de belangrijkste aandachtspunten.”

PASPOORT:

Naam:
Pieter van Rijs (56)

Woonplaats:
Middelburg

Burgerlijke staat:
Getrouwd met Leanne, samen vier kinderen

Opleiding:
HTS, chemische technologie

Hobby’s:
Zwemmen, hardlopen, tennis en zeilen

Pieter van Rijs.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief