Afbeelding
Foto: Jacob Merkelbach - Beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Vlissinger Jean-Louis Pisuisse wordt geëerd in Schevenings Kurhaus

Door: Joep Bremmers Algemeen

SCHEVENINGEN - De in Vlissingen geboren cabaretier en zanger Jean-Louis Pisuisse wordt vanaf morgen geëerd in het Kurhaus in Scheveningen waar hij vaak optrad. Er wordt een meer dan levensgroot verloren gewaand schilderij van Pissuise door schilder Han van Meegeren onthuld. Pisuisse, vooral bekend van het lied ‘Mensch, durf te leven’, werd in 1927 doodgeschoten op het Rembrandtplein in Amsterdam als gevolg van een noodlottig liefdesdrama.

Jean-Louis Pisuisse is op 6 september 1880 geboren aan de Walstraat 27, waar nog altijd een gevelplaquette herinnert aan dit feit. De vader van Pisuisse was inspecteur bij het loodswezen. Na zijn middelbare school ging Pisuisse als beginnend journalist werken bij de Middelburgsche Courant, op zijn twintigste vertrok hij naar Amsterdam. Hij werkte er onder meer voor het Algemeen Handelsblad en in die hoedanigheid kwam hij regelmatig in Parijs waar hij kennis maakte met het cabaret. Pisuisse besloot de journalistiek vaarwel te zeggen en richtte het eerste volwaardige cabaretgezelschap van Nederland op.

Fatale liefde

Pisuisse groeide uit tot een van de grootste Nederlandse sterren van zijn tijd. Aan zijn bloeiende carrière kwam op 26 november 1927 een gewelddadig einde. Toen hij met zijn derde vrouw, zangeres Jenny Gilliams het Rembrandtplein overstak, werden zowel Pisuisse als zijn vrouw getroffen door kogelvuur uit het pistool van Tjakko Kuiper. Kuiper was eveneens lid van het cabaretgezelschap van Pisuisse en had korte tijd een relatie gehad met Jenny Gilliams. Uit jaloezie dat zijn voormalige geliefde voor Pisuisse had gekozen schoot hij ze beide neer en benam zichzelf vervolgens van het leven. Pisuisse en Gilliams overleden korte tijd later aan hun verwondingen.

Schilderij

Een jaar na het overlijden van Pisuisse schonk zijn dochter Eline een levensgroot schilderij van haar vader aan het Kurhaus in Scheveningen. Het schilderij hing er op een prominente plek maar was al jaren kwijt. Het doek van Han van Meegeren is onlangs teruggevonden in een ruimte waar het inmiddels opgeheven Beheerskantoor Scheveningen spullen bewaarde. Pisuisse trad vaak op in het Kurhaus. 

Arsenaaltheater

Overigens bleef hij zijn hele leven met enige regelmaat terug naar Vlissingen komen waar hij en zijn gezelschap optraden in Grand Hotel Britannia of het Concertgebouw. Toen het voormalige Concertgebouw in 1992 werd ontwikkeld tot het Arsenaaltheater is er sprake van geweest dat er een standbeeld van Pisuisse voor het theater kwam te staan. Dit plan is echter nooit gerealiseerd en men heeft kennelijk de voorkeur gegeven aan het beeld van scheepsjongen Paddeltje. Hoewel veel Nederlandse steden een Pisuissestraat of -laan kennen, is in Vlissingen geen straat naar hem genoemd. Vreemd genoeg wel naar zijn eerste echtgenote Fie Carelsen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief