De Gevleugelde Leeuw van Kees Keizer.
De Gevleugelde Leeuw van Kees Keizer. Foto: Joep Bremmers

Kunstwerk Kees Keijzer is nog net niet verloren

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de ‘Gevleugelde Leeuw’ die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keijzer.

Ko de Jonge is al enkele jaren op zoek naar beelden van Kees Keijzer die spoorloos verdwenen zijn. “Er waren er zeker een stuk of tien in Vlissingen en Oost-Souburg,” weet De Jonge. “Keijzer was bevriend met architect Tuinhof die veel basis- en kleuterscholen heeft gebouwd. Daar stonden vaak beelden van Keijzer op het schoolplein.” De Gevleugelde Leeuw aan de gevel van de voormalige Markusschool verwijst naar de evangelist Markus. “Het is het symbool waarmee Markus wordt geïdentificeerd. De Gevleugelde Leeuw komt vaker in de historie voor maar dit is toch wel een heel andere versie. Hij spreidt zijn vleugels uit ter bescherming van de kinderen. Keijzer was een katholieke kunstenaar en in die tijd bestelden katholieken bij katholieken en gereformeerden bij gereformeerden. Zo ging dat natuurlijk.”

Beertje Pippeloentje

Nu de school op de nominatie staat om te worden gesloopt is het volgens Ko de Jonge hoog tijd dat er iets wordt geregeld voor het kunstwerk van Keijzer. “De sloopkogel zou desastreuze gevolgen hebben. Het hangt nu scheef en ik zou er niet onder gaan staan want je wil dat ding niet op je hoofd krijgen. De bevestigingen zijn doorgeroest maar het is nog niet te laat. De gemeente zou het beeld moeten verwijderen, schoonmaken, opnieuw in de verf zetten en weer ergens moeten ophangen.” Veel beelden van Keijzer zijn spoorloos verdwenen. De Jong: “Op het schoolplein van kleuterschool De Kolibri stond een beeld van Beertje Pippeloentje, ook door Keijzer gemaakt. Dat is gewoon verdwenen. Ik weet het niet zeker maar het zou zomaar in handen van oud-ijzerhandelaren gekomen kunnen zijn, het is in ieder geval nergens meer te vinden.” Over de Gevleugelde Leeuw heeft De Jonge bij de gemeente Vlissingen aan de bel getrokken. “Maar ik heb nog niks gehoord, het was ook vakantie dus misschien komt dat nog.”

Vlissingse Schoolvereniging

Een idee waar de Gevleugelde Leeuw in de toekomst zou kunnen hangen heeft De Jonge ook al. “Ik weet dat de Vlissingse Schoolvereniging interesse heeft in het kunstwerk. Die hebben al een beeld van Kees Keijzer dat afkomstig is van de Oranjeschool. De Gevleugelde Leeuw zou daar prima aan de muur kunnen hangen, maar moet dan wel eerst worden opgeknapt. De Oranjeschool was een protestantse school en de Markusschool Rooms-Katholiek. Dat zou ook een mooie verbinding zijn op de neutrale V.T.V.”

Onderhoud

Overigens is De Jonge van mening dat de gemeente Vlissingen sowieso wel wat zorgvuldiger zou mogen omspringen met beelden in de openbare ruimte. De Jonge: “Kijk bijvoorbeeld een naar het beeld van Jan Haas aan de Spuistraat. Dat ziet er niet uit, daar erger is me rot aan. Als gemeente ben je verantwoordelijk voor het bezit wat je hebt. En zo moeilijk is het niet. Als je het schoonmaakt en mosvrij houdt dan ben je eigenlijk al een heel eind.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief