Natasja Reebergen is directeur van Stichting Lentekind.
Natasja Reebergen is directeur van Stichting Lentekind. Foto: Marielja ten Bruggencate

Cliënten en personeel Lentekind genieten van vernieuwd gebouw

Door: Marielja ten Bruggencate Bedrijvig Nieuws

MIDDELBURG – Stichting Lentekind is terug op haar vertrouwde plek aan de Beneluxlaan in Middelburg. Tien maanden hebben ze ‘gekampeerd’ in het oude schoolgebouw aan de Churchilllaan. “Het was behelpen, maar we wisten dat we er een prachtige vernieuwde locatie voor terug zouden krijgen,” vertelt directeur/bestuurder Natasja Reebergen.

Bijna alle muren gingen tegen de grond en het plein ging op de schop. Meer ruimte, was de wens die bij alle medewerkers en vrijwilligers van Stichting Lentekind doorklonk. Het orthopedagogisch dagcentrum biedt kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking of autisme een dagbehandeling waarbij beweging en ontwikkeling centraal staan.

Ruimte nodig

“Deze kinderen en jongvolwassenen kunnen met ons spel- en beweegprogramma groeien en ontwikkelen. Ik heb veel kinderen hier als peutertjes binnen zien komen en al lopend en fietsend met gebarentaal naar buiten zien gaan.” Voor de therapie is ruimte nodig. Sommige kinderen zitten in een rolstoel of lopen met spalken. Daarbij willen de begeleiders met kleine groepjes of een-op-een met een kind aan de slag kunnen. “Voor de verbouwing hebben we alle wensen verzameld en zijn we tekeningen gaan maken. Met die tekeningen zijn we naar ontwerper Arco Herrebout van Vormverbeeld gegaan. Hij maakte er een geheel van. Vervolgens heeft het advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems het ontwerp verder uitgewerkt en bouwbedrijf Fraanje heeft de bouw gerealiseerd.”
Rondom het gebouw zijn er vier speelpleinen aangelegd. Doordat Lentekind cliënten heeft met uiteenlopende beperkingen en mogelijkheden zijn de wensen voor het buitenspelen ook verschillend. Kleuters willen graag zo hard mogelijk fietsen met hun driewielers en skelters, terwijl de ernstig meervoudig beperkte pubers rustig willen schommelen. Kinderen met autisme hebben vooral behoefte aan een natuurplein met gras, bomen en houtenstammen waar ze op kunnen klimmen of ontspannen. Een beleefplein met geurige en kleurige planten, die eetbaar zijn, kon ook niet ontbreken bij Lentekind.

Ver komen

Ruime lokalen met zachte kleuren op de muren zijn de basis van het prikkelarme gebouw. “We hebben momenteel zestig cliënten tussen één en drieëntwintig jaar, verdeeld over zeven groepen. Er is nu ruimte om uit te breiden met drie groepen.  Iedere ruimte is voorzien van een eigen ventilatiesysteem, zodat het gebouw ook coronaproof is.” In de snoezelruimte kunnen kinderen op een zachte manier prikkels verwerken. Muziek, lichtjes, een verwarmd waterbed en bubbels in een bubbelkoker geven een totale ontspannen sfeer. Ook het zwembad voorziet hierin. Dit is met name voor rolstoelgebonden kinderen en jongvolwassenen heel fijn. Zij kunnen dankzij het water vrijer bewegen dan in hun rolstoel. “In samenspraak met een ergotherapeut, kinderfysiotherapeut, logopedist en ouders krijgt iedere cliënt een eigen programma aangeboden waarbij we het kind of de jongvolwassene, stimuleren om te bewegen en te ontwikkelen. Kleine stapjes vooruit, maken dat je ver kunt komen. En voor sommige cliënten is voorkomen van achteruitgang ook een stap richting een goede toekomst.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief