Een scheiding heeft grote gevolgen voor zowel ouders als kinderen FOTO SHUTTERSTOCK
Een scheiding heeft grote gevolgen voor zowel ouders als kinderen FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

'Ontdek hoe je een goede gescheiden ouder kunt zijn'

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT - Gescheiden ouders hebben makkelijk het gevoel dat ze er alleen voor staan en alle ballen in de lucht moeten houden. En dat bovenop alle emoties van de scheiding. Speciaal voor gescheiden ouders houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin Woensdrecht in september in Hoogerheide drie cursusavonden. Samen met KIES-coaches en andere gescheiden ouders ga je daar op zoek naar 'de ouder die je wilt zijn'. Ook starten er cursussen voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders.

Een echtscheiding is ingrijpend. Voor de scheidende partners en zeker voor de kinderen. Zelfs bij een scheiding waarbij de partners 'gladjes uit elkaar gaan' voltrekt zich een proces van rouw, woede en verdriet. Laat staan bij een zogenaamde 'vechtscheiding'. Marit Stroop van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is KIES-coach. "Voor gescheiden ouders en hun kinderen staat vaak hun hele leven op z'n kop. Niets is meer hetzelfde. Beslissingen die je eerst samen nam, moet je nu alleen nemen. En vaak is er dan de twijfel: waar doe ik goed aan voor de kinderen?"

Regelen
Naast boosheid en verdriet over de scheiding moeten de exen toch veel zaken samen regelen. Dat is makkelijk een bron van ergernis over en weer. Tijdens de cursusavonden in Hoogerheide komen onderwerpen aan bod zoals de gevolgen van scheiden voor je kind, voor de opvoeding en voor het ouderschap. "Gescheiden ouders ontdekken tijdens die avonden hoe ze hun rol als gescheiden ouder het beste in kunnen vullen. We gaan daarbij uit van hun eigen kracht en mogelijkheden. Want boos zijn op je partner is begrijpelijk, maar het biedt geen nieuwe kansen of een betere situatie. Als je je eigen houding en communicatie bewust inzet, krijg je meer grip op conflictsituaties", aldus Stroop.

Eigen kracht
Scheiden en de gevolgen daarvan voor jou en je kind, ouderschap, opvoeden. Het zijn allemaal onderwerpen die aan de orde komen tijdens de drie avonden die KIES in september in Hoogerheide organiseert voor gescheiden ouders. "Gescheiden ouders ontdekken tijdens die avonden hoe ze hun rol als gescheiden ouder het beste in kunnen vullen. We gaan daarbij uit van hun eigen kracht en mogelijkheden", licht Marit stroop toe. "Want boos zijn op je partner is begrijpelijk, maar het biedt geen nieuwe kansen of een betere situatie. Als je je eigen houding en communicatie bewust inzet, krijg je meer grip op conflictsituaties." Tijdens de KIES-avonden is er een programma opgesteld, maar is er uiteraard ruimte voor vragen en inbreng vanuit de groep.

Kinderen

Naast cursussen voor gescheiden ouders, biedt KIES ook groepen voor basisschoolleerlingen en jongeren. Een KIES-groep met basisschoolkinderen komt acht keer bij elkaar, een KIES-groep voor jongeren bijeenkomsten zes tot acht keer. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen komt op speelse wijze aan de orde wat het betekent dat je ouders uit elkaar zijn. Kinderen leren het beter te begrijpen en worden gestimuleerd om op te komen voor zichzelf in de nieuwe situatie. Ze leren veel van elkaar en geven elkaar tips.

De KIES-groep voor kinderen start op 12 september en vindt plaats op basisschool de Klim-Op. De groep voor jongeren die op het voortgezet onderwijs zitten start op 4 oktober en vindt ook plaats op de Klim-Op in Hoogerheide.

Aanmelden

De avonden rond Gescheiden Opvoeden zijn gratis. De KIES Gescheiden Opvoeden-avonden zijn op donderdagavond 13, 20 en 27 september 2018 van 20:00 uur tot 21:30 uur. Deze avonden volgen elkaar op, het is NIET mogelijk om losse avonden te bezoeken. Aanmelden kan door voor 6 september een mail te sturen naar m.stroop@woensdrecht.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief