Afbeelding
Foto: PVDD

Nora van den Berg beloond met oorkonde voor inzet tegen verdroging

Door: Hanneke Marcelis

WOENSDRECHT – Als blijk van waardering voor haar ontzettend lange inzet voor natuurbehoud op de Brabantse Wal, kreeg Nora van den Berg zaterdag 9 februari een oorkonde uitgereikt door de Partij voor de Dieren. Antal van Tienen, kandidaat voor waterschap Brabantse Delta, en Marco van der Wel, lijsttrekker voor Provinciale Staten, loven Nora's tomeloze en broodnodige strijd tegen verdroging van de vennen in het natuurgebied.


De Partij voor de Dieren wil dat het verdrogingprobleem structureel wordt aangepakt. De Brabantse Wal herbergt zeldzame flora- en faunasoorten en draagt hierdoor voor een belangrijk deel bij aan de biodiversiteit in Brabant. De partij heeft de afgelopen jaren meermaals aandacht gevraagd voor actie op de verdrogingsproblematiek, die nu al 40 jaar aanhoudt. "We hebben daarbij altijd kunnen rekenen op de uitgebreide kennis die Nora heeft opgedaan in de tientallen jaren dat zij zich zorgen maakt om de verdroging", aldus Van der Wel. In 2012 bezocht Tweede Kamer-lid Esther Ouwehand het ven de Groote Meer op de Brabantse Wal.


De Partij voor de Dieren pleit voor een definitieve oplossing, namelijk het drastisch terugschroeven van de grondwaterwinning om de verdroging tegen te gaan. Momenteel is er een eeuwigdurende concessie om water te winnen. Wat de Partij voor de Dieren betreft wordt die concessie zo snel als kan beëindigd. Antal van Tienen: "De waterstanden moeten worden aangepast aan de behoeften van de natuur, vooral omdat het water uit de Brabantse Wal niet meer noodzakelijk is voor de drinkwatervoorziening. Als we dat kunnen bereiken zit het door Nora van den Berg geliefde Groote Meer binnen korte tijd weer vol met water."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief