Margot Haest met haar boek in de wijngaard van Domaine De Brabantse Wal FOTO GIJS PROOST FOTOGRAFIE
Margot Haest met haar boek in de wijngaard van Domaine De Brabantse Wal FOTO GIJS PROOST FOTOGRAFIE Foto: Gijs Proost Fotografie

Een culinaire ontdekkingstocht op de Brabantse Wal

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT – We kennen de drie a’s (ansjovis, aardbeien en asperges), maar de Brabantse Wal heeft meer te bieden op culinair gebied. Dat vindt ook Margot Haest, bekend van de blog ‘De Smaak van Margot’. Wat begin dit jaar als idee ontstond, is uitgegroeid tot een tastbaar resultaat in de vorm van een boek: ‘De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving’.

De Smaak van de Brabantse Wal is niet alleen een kookboek, maar ook een lees- en kijkboek. Het biedt een culinaire ontdekkingstocht langs de Brabantse Wal. Haest houdt van lekker eten en drinken en gaat regelmatig uit eten bij restaurants in de regio. “De belangstelling voor het culinaire was er altijd al, maar ik merkte dat deze streek op dat vlak nog niet op de kaart stond. Terwijl hier zo veel topchefs zijn met mooie producten. Toen ik eind vorig jaar bij een boekpresentatie was van een fotograaf die de culinaire regio van Zeeuws-Vlaanderen promootte, was dit grotendeels wat ik zelf al tijden in mijn hoofd had. Ik besloot hiervan een project te maken voor deze regio.”

Recepten

Om mensen iets te kunnen laten zien interviewde Haest als eerste Paul Bosse van Domaine De Brabantse Wal in Ossendrecht en Nico van Beekveld van restaurant Vroenhout in Roosendaal. Ze hield een fotosessie in de Ossendrechtse wijngaard. Toen brak het coronavirus uit. “Ik ben doorgegaan, ook omdat de sector het enorm zwaar heeft.” Omdat Haest al bekend was met de meeste restaurants, was contact leggen met de chefs niet zo lastig. “Het leidde tot mooie verhalen, ervaringen en verrassingen. Zo worden er in deze regio ook aubergines geteeld.”

Toegankelijk

Haest wilde een toegankelijk boek maken voor iedereen. “Ik ben gewoon begonnen met mensen te interviewen, zonder vooropgezet plan. Het boek is daardoor gegroeid naar iets wat ik zelf niet vooraf heb bedacht. Ik wilde een boek van 192 pagina’s, maar het werden er uiteindelijk 220. Het boek is mijn project, maar ik heb het samen met mijn team gedaan. Dat zijn grafisch vormgever Bram de Crom, redacteur Joyce van Loon en fotograaf Gijs Proost.”

Biersommelier

Naast interviews met vijftien chefs, tien producenten en zeven culinaire specialisten omvat het boek meer dan veertig recepten. “Er zijn recepten van de chefs opgenomen, maar ook zogenoemde Easy Way-recepten, voor de gewone thuiskok. Gerhard Horstink van Horstink Wijn uit Hoogerheide heeft bij elk recept een deskundig wijnadvies gegeven. Bij zeven recepten is er een advies met lokale bieren door biersommelier Bertram van Beers.” Er zijn vijf adressen opgenomen buiten de Brabantse Wal, maar wel in de omgeving, omdat het daar ook goed toeven is voor culinaire liefhebbers. “Er gebeuren hier zulke mooie dingen dat deze regio culinair gewoon op de kaart moet komen.”

Meer informatie

Het boek ‘De Smaak van de Brabantse Wal & omgeving’ is maandag 2 november gepresenteerd en vanaf dan te koop bij onder meer Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief