Afbeelding
Foto: José van der Wegen

Stichting Uit de Kunst viert 25-jarig bestaan

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Op 17 februari 1997 werd vanuit de Putse Kunstgroep Stichting Uit de Kunst Woensdrecht opgericht. 25 jaar later bestaat de stichting nog steeds en wordt het jubileum gevierd met een speciale jubileumexpositie, een Uit de Kunst-fiets- en wandelroute en een kinderexpositie.

 

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN 

Wat bij de start begon met dertien leden is inmiddels uitgegroeid tot een kunstenaarscollectief van ruim veertig leden. Volgens secretaris Adrie Leenaerts, penningmeester Anton de Krom en algemeen bestuurslid Toon Wierckx, wil de stichting al vanaf 1997 een opstap zijn voor kunstenaars om hun werk met een ander te delen en/of te tonen. “Onze stichting is zowel bedoeld voor de professional als semi-professional, amateur of liefhebber. De stichting is hiervoor ook aangesloten bij het lokaal ‘Sportakkoord’ van de gemeente Woensdrecht, om zoveel mogelijk mensen actief bezig te laten zijn. Iedereen is bij ons welkom, ongeacht de discipline die zij beoefenen.” Onder de leden bevinden zich dan ook niet alleen tekenaars en schilders, maar onder meer ook fotografen, beeldhouwers, keramisten en grafici. 

Jubileumexpositie

Door alle coronabeperkingen was het voor de stichting de afgelopen twee jaar best lastig om te exposeren, maar gelukkig waren er nog wel diverse locaties waar een expositie laagdrempelig mogelijk was. “We hebben geëxposeerd in onder meer de bibliotheek in Hoogerheide, maar ook in een winkelpand in de Raadhuispassage. En we exposeren al veel langer in het gemeentehuis van Woensdrecht.” Nu komt daar een bijzondere jubileumexpositie bij, en wel in het voormalige pand van Cleton in Hoogerheide, waar het nieuwbouwproject ‘De Poort van Hoogerheide’ ontwikkeld zal worden. “Tijdens deze expositie worden meerdere werken van een groot deel van onze leden tentoongesteld. Ook hebben we een jeugdexpositie met het thema ‘Feest’ voor de jeugdige kunstenaars. We blikken tijdens de expositie ook terug op de afgelopen 25 jaar, waarin we natuurlijk ook heel wat exposities hebben gehouden op diverse locaties in de Gemeente Woensdrecht, maar ook daarbuiten.” 

Fiets- en wandelroute

Speciaal voor het jubileum heeft de stichting ook een fiets- en wandelroute ontwikkeld. “Enkele leden hebben deze route in elkaar gestoken en hiervoor de diverse kunstwerken in alle kernen gefotografeerd. Tijdens de vernissage van de tentoonstelling op donderdag 26 mei zal deze kunst- en cultuurfiets- en wandelroute officieel gepresenteerd worden. We hebben deze route mede mogelijk kunnen maken door een eenmalige subsidie van de gemeente Woensdrecht.” De vernissage is voor genodigden om 11.00 uur op Hemelvaartsdag 26 mei, maar de expositie is daarna uiteraard voor het publiek geopend. De openingstijden zijn van 11.00 uur tot 17.00 uur op donderdag 26 mei, en van 13.00 uur tot 17.00 uur op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 mei en in het Pinksterweekeinde op zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni van 13.00 uur tot 17.00 uur. Het voormalige pand van Cleton is te vinden aan de Antwerpsestraatweg 64 in Hoogerheide. De opening zal worden verricht door wethouder Lars van der Beek in het gezelschap van Frank Lemans, eigenaar van het voormalige pand van Cleton.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief