Afbeelding
Foto: gemeente Woensdrecht

GEMEENTE WOENSDRECHT LAAT ‘TEGELTAXI’ RIJDEN

Door: Redactie Algemeen

HOOGERHEIDE - We zien in Nederland steeds vaker lange perioden van droogte en hevige regenbuien. De gemeente Woensdrecht neemt in de openbare ruimte maatregelen om hiermee om te gaan, maar ook particulieren kunnen dit in hun eigen tuin doen door stenen weg te halen en te vervangen door groen. Om dit te stimuleren zet de gemeente op 26 september, 3 en 10 oktober de zogenaamde ‘tegeltaxi’ in, die oude tegels gratis ophaalt.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. In 2018, 2019, 2020 en nu weer in 2022 is het ‘s zomers erg droog en heet. Regelmatig wordt dit afgewisseld met een fikse onweersbui en veel regen. De hitte, droogte en wateroverlast kunnen voor problemen in woningen, bedrijfspanden en voor de gezondheid zorgen.

Hittestress en wateroverlast
Voor een deel komt de hittestress en wateroverlast doordat onze voor- en achtertuinen voor een aanzienlijk deel uit stenen bestaan. Al die stenen verkoelen niet als het erg warm is, en laten geen water door als het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt dit voorkomen. Wethouder Van Agtmaal: “Als gemeente kunnen we samen met inwoners en bedrijven maatregelen nemen om zo goed mogelijk met weersextremen om te gaan. Boek de tegel-taxi, vergroen je tuin en laat het regenwater in de grond zakken!”

Tegeltaxi
Op 26 september, 3 oktober en 10 oktober gaat de gemeente door heel Woensdrecht de tegels ophalen die inwoners zelf uit hun tuin hebben verwijderd. Voorwaarde is dat de oude tegels niet worden vervangen voor nieuwe en de tegels worden aangeboden  op een plaats waar de gemeente de tegels kan opladen met een kraan. Meldt u nu via de website www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen aan voor de tegeltaxi. Er gelden uiteraard een paar spelregels maar het ophalen kost verder niets. Indien de tegel-taxi een succes wordt dan overweegt de gemeente om de actie met enkele weken te verlangen.


Spelregels
Er zijn een paar spelregels voor de tegeltaxi:: de tegels en/of stenen moeten aan de openbare weg worden aangeleverd op een manier dat de gemeente met een kraan de tegels en/of stenen kan opladen.De tegels en/of stenen mogen maximaal één week voor de datum van ophalen op de ophaalplaats gelegd worden. Het doel van de actie is om voor- en achtertuinen te vergroenen ten behoeve van klimaat en biodiversiteit, het is verboden om puin en dergelijke aan te bieden. Als de aangeboden halve of hele tegels en/of stenen niet redelijkerwijs voldoen aan de omschrijving dan worden de tegels en/of stenen niet meegenomen door de gemeente en wordt de aanvrager gevraagd om het puin zelf af te voeren. Op de plaats van de verwijderde tegels en/of stenen komt waterdoorlatend groen. Wethouder Van Agtmaal laat weten dat de gemeente Woensdrecht nog meer plannen heeft om inwoners te ondersteunen bij het vergroenen en watervriendelijk maken van hun tuin: “Dit najaar willen we bijvoorbeeld nog een actie gaan houden waarbij inwoners tegen een gereduceerd tarief een regenton kunnen aanschaffen en begin volgend jaar komen we met richtlijnen voor de aanleg van geveltuintjes.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief