Afbeelding
Foto: archieffoto

Concept Bibliotheek op school wordt verder uitgerold

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - De Gemeente Woensdrecht, bibliotheek West-Brabant en de basisscholen in Hoogerheide, Ossendrecht en Woensdrecht gaan het programma de Bibliotheek op school in 2023 verder uitrollen. Dit gebeurt op twee manieren: via een aantrekkelijke boekencollectie op school en door de ondersteuning van het schoolteam met een leesmediaconsulent van de bibliotheek.

Het doel is om de leesvaardigheden te verbeteren en het leesplezier te laten toenemen. Op alle basisscholen in de gemeente is er al een (gedeeltelijke) uitrol van de Bibliotheek op school. Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad in november 2021 is dit jaar verder onderzocht welke wensen en behoeften scholen en bibliotheken hebben om de Bibliotheek op school verder uit te rollen. Op basis van de besprekingen worden vanaf 2023 meerdere acties ingezet op de scholen in de diverse kernen.

Ondersteuning

Brede School De Boemerang in Hoogerheide heeft momenteel al een boekencollectie op school. Ter ondersteuning komt er een leesmediaconsulent op school voor 8 uur per week. IKC Fortuna (Hoogerheide en Woensdrecht) heeft ook een boekencollectie en werkt al samen met een leesmediaconsulent. De school financierde dit tot nu toe zelf. Een structurele bijdrage van de gemeente is nu echter mogelijk. ‘t Paviljoen in Ossendrecht heeft al een Bibliotheek op school met zowel een boekencollectie als ondersteuning van een leesmediaconsulent. Er is echter nog behoefte aan een collectie voor 0- tot 4-jarigen en de aanwezigheid van een leesmediaconsulent voor deze doelgroep voor 2 uur per week. In deze behoefte zal worden voorzien. Voor de basisscholen in Huijbergen en Putte geldt dat zij samenwerken met de bibliotheek in het eigen dorp, respectievelijk Bibliotheek Huijbergen en Bibliotheek Kapellen. Verdere afspraken met deze partijen worden nog gemaakt. De kosten voor de verdere uitrol van de Bibliotheek op school bedragen 61.000 euro. De gemeente neemt hiervan het overgrote deel voor rekening. De scholen betalen zelf 10 euro per leerling per jaar.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief