Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Gemeente gaat gebouwen verder verduurzamen

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE  - Onlangs heeft het college van burgemeesters en wethouders de nota ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed 2022-2030’ akkoord bevonden. Dit document geeft inzicht in hoe de gemeentelijke gebouwen en brandweerkazernes de komende jaren verder verduurzaamd worden en welke kosten hierbij komen kijken. 

De nota wordt nog ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeente Woensdrecht kent verschillende soorten vastgoed: de gemeentelijke gebouwen zelf, maar ook brandweerkazernes, multifunctionele centra en verenigingsgebouwen. De gemeente heeft de ambitie om deze gebouwen te verduurzamen. Hierbij is het gebruik van de gebouwen van belang en daarnaast moet de verduurzaming haalbaar en betaalbaar zijn. In de nota ‘Verduurzamen van gemeentelijk vastgoed 2022-2030’ wordt dan ook een gefaseerd plan gepresenteerd, dat samenhang heeft met het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) aan de gemeentelijke gebouwen.

Fase 1

In fase 1 worden het gemeentehuis en het pand van de buitendienst verduurzaamd, zoals met zonnepanelen, het aanpassen van dakisolatie en het plaatsen van warmtepompen. Omdat het gemeentehuis en het multifunctioneel centrum Kloosterhof met elkaar verweven zijn, wil de gemeente ook hier maatregelen nemen. Ook worden in deze fase de brandweerkazernes aangepakt. Volgens wethouder Jeffrey van Agtmaal starten ze met het verduurzamen van “eigen panden, maar we gaan ondertussen ook met verenigingen in gesprek over hoe die panden verduurzaamd kunnen worden. Ook met de beheerders van de multifunctionele centra gaan we graag hierover in gesprek.” In totaal is er een investering van ruim 2,5 miljoen euro opgenomen voor alle duurzaamheidsmaatregelen in fase 1. Dit wordt gefaseerd uitgegeven over een periode van 9 jaar. Door het uitvoeren van de duurzaamheidsmaatregelen zal een deel van het geplande groot onderhoud komen te vervallen (CVi-installaties en daken). De gemeente verwacht daarmee een besparing op groot onderhoud te kunnen realiseren van circa 275.000 euro. Daarnaast zal de gemeente ook gaan besparen op elektriciteits- en gaslasten. De verwachte besparing zal zo’n 7.680 euro op het pand van de buitendienst vanaf 2024 en 84.880 euro op het gemeentehuis vanaf 2025 bedragen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief