Afbeelding
Foto: Toon Wierckx

Toon van Uit De Kunst: ‘Kunst is een kwestie van smaak’

Door: Roland Pijnen Algemeen

WOENSDRECHT - Verenigingen zijn vóór en van alle mensen. Een kantinebeheerder, voorzitter of lid. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is de liefde voor het verenigingsleven. In rubriek ‘De Derde Helft’ schetsen we een portret van deze mensen. Deze week: Lid Stichting Uit De Kunst Toon Wierckx.

Toon Wierckx (70) schildert en tekent in acryl en creëert aquarellen realistische landschappen, stillevens en portretten. Dit gebeurt thuis, maar op zondagmorgen ook in Essen bij club ‘De Zondagsschilders’. Binnen Stichting Uit De Kunst, als algemeen bestuurslid, helpt Toon mee met het inrichten van exposities en verricht hij hand-en-spandiensten. Op aandringen van secretaris Adrie Leenaerts werd Toon lid, toen hij als conciërge bij OBS De Noordster in Bergen op Zoom werkzaam was. “Adrie kwam het uitgevoerde schilderwerk aan het gebouw controleren. Wij hebben in dezelfde klas op de lagere school gezeten en bij een bakje koffie verhalen van vroeger opgehaald. Toen heb ik ook mijn schilderijen laten zien.” 

Kwestie van smaak
“Kunst is een kwestie van smaak, ieder heeft zijn eigen stijl, materiaal en manier van werken. Door te tekenen, schilderen, beeldhouwen, houtbewerken, dichten of fotograferen, wat het ook is, het blijft in mijn ogen bijzonder knap wat iedere kunstenaar doet op zijn/haar vlak, met als doel daarmee een boodschap over te brengen.” Het leuke vindt Toon dat men elkaar nodig heeft om iets te bereiken. “Ben je nergens bij aangesloten, dan blijf je in je eentje staan en ook jouw kunstuiting blijft dan jammer genoeg in de meeste gevallen binnenskamers.” Een voordeel aan Stichting Uit De Kunst noemt Toon dat er geen ballotagecommissie is, die werken beoordeeld en bepaald of iemand lid mag worden. “Iedereen  mag lid worden.”

Eergevoel
In augustus, toen de Spaanse wielerronde La Vuelta door de gemeente Woensdrecht trok, stond een van Toon’s schilderijen (samen met werken van andere kunstenaars van de stichting) op een groot spandoek tentoongesteld. Dat maakt Toon trots, evenals dat hij heeft meegedaan met een wedstrijd over zandpaden en zijn schilderij daarvoor in het Provinciehuis heeft gehangen.

Welkome invulling
Volgens Toon is er niet te spreken van een derde helft, omdat leden vaak individueel bezig zijn. “Maar bij een tentoonstelling, zijn kunstenaars die zich daarvoor hebben opgegeven druk in de weer om er iets moois van te maken en zeer geïnteresseerd in elkaars eindresultaat.” Stichting Uit De Kunst speelt een belangrijke rol in Toon’s leven, omdat hij hierbij een doel heeft om zijn hobby die hij als passie uitvoert te blijven uitoefenen. Omdat de werken worden tentoongesteld, stimuleert het hem om er een mooi eindresultaat van te maken. “Ik hoop nog lang in staat te mogen zijn om te schilderen. Het is een welkome invulling voor mijn pensionering.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief