Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

FNV Metaal eist gelijke rechten voor werknemers Fokker ELMO

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

Volgends FNV Metaal-bestuurder Jan Meeder gelden er andere afspraken met de vestiging in Helmond. “GKN Fokker liet vorig jaar maart aan de vakbonden weten dat zij de vestigingen in Helmond en in Hoogerheide wilden sluiten, om uiteindelijk alle activiteiten onder te brengen bij Fokker in Papendrecht. Vervolgens werd er voor de ruim 1.000 getroffen werknemers een zogenaamde verplaatsingsregeling afgesproken. Deze regeling bestaat uit een vertrek- en een transferregeling. Inmiddels blijkt de Fokker-directie met de ondernemingsraad, buiten ons om, extra afspraken te hebben gemaakt voor de werknemers van Fokker Landing Gear uit Helmond. Dat is natuurlijk van de zotte.”

HOOGERHEIDE - FNV Metaal eist dat werknemers van Fokker ELMO uit Hoogerheide qua verplaatsingsregeling dezelfde rechten krijgen als hun collega’s bij Fokker Landing Gear uit Helmond. Morgen, 24 januari, van 13.30 – 14.30 uur, organiseert FNV Metaal daarom een actievergadering in de kantine van Fokker ELMO in Hoogerheide. De stakingsdreiging lijkt daarbij toe te nemen.

Onbegrijpelijk en onacceptabel

De vakbond ‘vindt het echt onbegrijpelijk en onacceptabel dat Fokker dit niet met ons wil afspreken voor de ELMO-werknemers.” Fokker geeft volgens de vakbond aan, dat als werknemers bij ELMO geen genoegen nemen met de regeling, ze maar moeten solliciteren naar een baan elders. “Want voor een ELMO-medewerker is snel een ander gevonden in de omgeving van Papendrecht, stelt men. Dit getuigt niet van respect voor de ELMO-medewerkers; zij zitten in hetzelfde schuitje als de Landing Gear-medewerkers. De vestiging in Hoogerheide gaat immers ook sluiten.”

Gelijkwaardige behandeling en gelijkluidende regeling

De vakbond wil dan ook een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling voor alle Fokker-werknemers eisen. “Het gaat tenslotte om duizenden en soms tienduizenden euro’s meer per werknemer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht. Als Fokker niet snel over de brug komt, is de kans groot dat er acties volgen, maar daarover hebben de leden natuurlijk het laatste woord. Daarom houden we morgenmiddag in de kantine bij Fokker ELMO een actievergadering met onze leden.”

GKN Aerospace, waar Fokker ELMO onder valt, heeft wereldwijd circa 15.000 medewerkers. De locatie Fokker Papendrecht zal uiteindelijk werk gaan bieden aan circa 1.800 werknemers.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief