Afbeelding
Foto: Mariëlle Joosse

Mathieu wint titanenstrijd, het goud en de regenboogtrui

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Het was vooraf een affiche waar je van kon dromen: de strijd tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. En het werd ook een strijd als in een droom. In een gelijkopgaande wedstrijd waar het stuivertje wisselen was voor de koppositie, trok Mathieu uiteindelijk in de sprint bij de Heren Elite aan het langste eind: de regenboogtrui was voor hem! En Team NL mocht zo met vier gouden plakken naar huis.

Met de wedstrijd van de Heren Elite als sluitstuk werden drie dagen Cyclo-Cross-plezier afgesloten. En wat voor een feest bleek dit te zijn! De sportieve strijd tussen Van Aert en Van der Poel was daar een voorbeeld van, maar ook op het veld, tussen de bijna 50.000 bezoekers, heerste een aangename sfeer. Natuurlijk werd er gekscherend wel af en toe wat geroepen als ‘Woutje bedankt’ of ‘Het is stil aan de Holland-kant’ als Wout van Aert aan kop ging, maar dat werd dan weer gepareerd door de Nederlanders. Ook toen Thibau Nys, zoon van Sven Nys, wereldkampioen werd bij de Mannen U23, was er applaus vanuit alle aanwezigen. En dat gold ook voor Isabelle Holmgren en Léo Bisiaux die een regenboogtrui mochten ophalen op de Brabantse Wal. Maar natuurlijk: als een Nederlander of Nederlandse kampioen werd, dan werd er misschien net iets luider geroepen en nog iets harder geapplaudisseerd. Velen zullen na drie dagen fietsplezier dan ook schor thuis zijn gekomen, al dan niet van het vele roepen of de liters bier die in drie dagen zijn getapt. Want met vier gouden plakken voor Team NL, met de gouden equipe van de Team Relay, goud voor Fem van Empel bij de Elite Dames, goud voor Shirin van Anrooij bij de Vrouwen U23 en dus goud voor Mathieu van der Poel, werd er heel wat gejuicht, geproost en getoost op dit WK. 

Volksfeest

Het WK in Hoogerheide kan dan ook gecategoriseerd worden als een waar volksfeest, voor zowel jong als oud. Met live muziek van onder meer lokale dweilband ‘t Nuk Me Niks, publiekstenten met muzikaal vermaak en volop modder waar vooral de jeugd zich goed in wist te vermaken. Maar ook de gratis toegankelijke vrijdag scoorde hoog bij velen, want het leende zich voor een aangename kennismaking met het veldrijden voor bijvoorbeeld de kinderen van de buitenschoolse opvang Spetter en Kooiduin van LPS Jongleren en leerlingen van diverse basisscholen die het fietsstimuleringsprogramma volgden. Het parcours was prijzenswaardig om de opzet, met de diverse fietsbruggen en vele lussen, waardoor het publiek meerdere keren goed zicht had op de wedstrijd. En na afloop gingen de bijna 50.000 bezoekers weer en masse naar huis, om van een lopende file richting parkings in een autofile te belanden. 

Voor de inwoners van Hoogerheide keert nu spoedig de rust weer terug. Alleen nog de afbouw in de komende periode en dan resteert alleen nog maar de herinnering aan een volksfeest met gouden plakken en regenboogtruien op de Brabantse Wal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief