Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Acties bij Fokker onvermijdelijk na aflopen ultimatum

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - Vandaag om 12.00 uur liep het ultimatum af dat vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen aan GKN Fokker hadden gesteld. GKN Fokker heeft niet gereageerd op het ultimatum en daarom gaan de bonden over op actie. 

Volgens CNV Vakmensen-bestuurder Arthur Bot betekent dat er op korte termijn gestaakt gaat worden bij Fokker Elmo in Hoogerheide. “Onze leden daar zijn echt heel boos over de ongelijke behandeling door hun werkgever.” Bot is zeer teleurgesteld dat GKN Fokker tot nu toe geen enkele oplossingsbereidheid heeft getoond. Het feit dat het ultimatum is verlopen “betekent dat we onze handen vrij hebben voor acties”, zegt de CNV Vakmensen-bestuurder. “Achter de schermen zijn we al druk bezig met de voorbereiding daarvan. Binnenkort gaan we los.” Verdere details wil hij nog niet kwijt. Ook FNV Metaal-bestuurder Jan Meeder vindt het afwijzen van het ultimatum onbegrijpelijk. “Dat betekent dat we nu op korte termijn acties en stakingen gaan voorbereiden. De actiebereidheid onder onze leden is groot.” 

De bonden eisen een gelijkwaardige behandeling en een gelijkluidende regeling voor alle Fokker-werknemers. Het gaat om duizenden en soms tienduizenden euro’s meer per werknemer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht, aangezien medewerkers in Helmond tot nu toe  aanspraak kunnen maken op een veel hogere ‘blijf-vergoeding’ dan hun collega’s in Hoogerheide. Bot: “Het gaat hier over tientallen procenten die wel aan werknemers in Helmond worden gegeven, maar niet aan de werknemers in Hoogerheide. Natuurlijk creëer je daarmee scheve gezichten. Niet zo vreemd dat ze er in Hoogerheide helemaal klaar mee zijn, zij zitten immers in hetzelfde schuitje.”

Het verschil in vergoeding komt voort uit de vrees van de werkgever voor een kennisleegloop, met name in Helmond. Daar vindt een hightech productieproces plaats waar veel specifieke kennis voor nodig is. Volgens Bot is de boodschap duidelijk. “Wij gaan net zo lang door met onze acties totdat iedereen dezelfde rechten heeft en er geen raar onderscheid meer is in de opvang van de consequenties van bedrijfssluiting.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief