Afbeelding
Foto: Mirjam den Heijer

Ook Woensdrecht kan schoner!

Door: Roland Pijnen Algemeen

Op zaterdag 18 maart is alweer de 21e Landelijke Opschoondag. Ook in Woensdrecht is er een initiatief waar burgers aan mee kunnen doen door ‘gewoon’ langs te komen. Een gedeelte van de Langeweg wordt dan op de schop genomen. Iets wat initiatiefnemer Leo den Heijer jaren geleden op zich heeft genomen voor een schone omgeving.

Het begin van de Langeweg, genomen vanaf binnen de bebouwde kom tot aan de tunnel die bestuurders onder de snelweg A58 leidt, wordt die dag extra onder handen genomen. De hele dag - maar nog beter het hele jaar door- mag er troep geruimd worden. Initiatiefnemer Leo den Heijer zal er 18 maart naar alle waarschijnlijkheid in de ochtend bezig zijn. “Het aanzicht van het dorp, het oosten en zuiden komend via de Langeweg, hoort er netjes uit te zien. De natuur, waar afval niet thuishoort, krijgt al genoeg voor zijn kiezen”, zegt Leo over de actie.

Altijd
De Landelijke Opschoondag is in het leven geroepen om extra aandacht te vragen voor alle straten, parken, pleintjes, vijvers en grachten in Nederland en die schoon te houden, maar Leo is er eigenlijk constant en altijd mee in de weer. Het schoongebied is een doorgetrokken locatie die hij buiten de Nederland Schoon-actiedag al zo’n twee jaar lang op orde houdt. Het gebied tussen de tunnel en de N289 Reimerswaalweg, in de volksmond beter bekend als Oude Zeeuwse weg, was zijn eerste kluif. Hij trekt anderen mee in zijn enthousiasme en ziet mede daardoor een afname van het afval langs de weg in de bermen. Waar het gebied toentertijd ‘goed’ was voor zes volle afvalzakken, zijn dat er nu de helft. “Ik ben gelukkig niet de enige die afval raapt. Ik heb wandelaars gezien die dat ook doen.” Daarmee is de actie van Leo een mooi voorbeeld van ‘goed voorbeeld doet volgen’.

Schrikbarend
De inzet van burgers is hard nodig. Minimaal één keer per maand, met een streven van twee keer per maand, gaat Leo lopend of fietsend en door weer en wind op pad om zijn bijdrage te leveren aan een schoon Nederland. Leo zou zich bijna afvragen wat hij er niet tegengekomen is. Hij heeft meerdere malen de servicelijn van een afvalverwerkingsbedrijf moeten inschakelen voor grotere objecten, zoals volle big bags in een sloot of drie zakken met wietafval. Maar ook spullen die vermoedelijk voortkomen uit diefstal en waarvoor hij gedwongen werd de politie erbij te halen, zoals geldkistjes en pinapparaten, komt hij tegen. En uiteraard barst het van de plastic, staal en aluminium verpakkingen: “al is dit van plastic sinds de invoering van het statiegeld veel minder geworden.” Ook de gemeente Woensdrecht staat achter de landelijke opschoondag. Op verzoek is het mogelijk grijpstokken te lenen bij de gemeente. Deze zijn aan te vragen via de servicelijn. Meldingen van zwerfafval kunnen gedaan worden via meldingen.woensdrecht.nl.

Overigens is de actie van Leo niet de enige actie in de gemeente Woensdrecht. In Calfven wordt er ook schoongemaakt. Deze actie is hier te vinden. In Hoogerheide wordt er ook nog schoongemaakt door diverse ondernemers, zoals hier en hier.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief