Afbeelding
Foto: Stock

Woensdrecht doet weer mee aan NK Tegelwippen

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

WOENSDRECHT - Net als in 2022 doet de gemeente Woensdrecht dit jaar mee aan het NK tegelwippen. Hoe meer tegels we als inwoners samen verwijderen, hoe hoger we als gemeente in het landelijk klassement komen te staan. De wedstrijd loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2023.

Vorig jaar eindigde de gemeente Woensdrecht met 8.786 verwijderde tegels als 14e in de categorie ‘kleine gemeenten’. De ambitie is om dit jaar hoger te scoren. Daar zal de gemeente zelf voor aan de slag gaan, maar ook wij als inwoners kunnen meehelpen.  

Waarom is het belangrijk om tegels te verwijderen?  

We krijgen steeds vaker te maken met extremer weer, waarbij we hevige regenbuien of lange  periodes van hitte en droogte meemaken. Een van de oplossingen om hier beter mee om te  gaan is zoveel mogelijk stenen eruit halen. Stenen verkoelen namelijk niet op een hete dag en laten ook geen water door wanneer het regent. Tijd dus om te gaan ‘tegelwippen’!  

Wat doet de gemeente zelf?  

Woensdrecht is een groene gemeente en probeert al langer vanuit verschillende beleidsvelden te werken aan het biodivers en klimaatbestendig maken van de gemeente. De aankomende periode kijkt de gemeente extra kritisch naar waar in de openbare ruimte verharding weggehaald of waterdoorlatend gemaakt kan worden. Vorig jaar is bijvoorbeeld het asfalt in de Valkestraat in Hoogerheide omgevormd tot waterdoorlatende bestrating en er zijn geveltuintjes aangelegd in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Ook in Ossendrecht wordt gewerkt aan geveltuintjes. Ook kan het zijn dat ergens een onnodig breed trottoir ligt of een weg die niet of nauwelijks meer gebruikt wordt. Daarnaast wil de gemeente diverse acties opzetten om de inwoners te stimuleren en te ondersteunen bij het verwijderen van tegels uit hun tuin.  

Wat kunnen inwoners doen?  

Veel mensen hebben hun voor en/of achtertuin (gedeeltelijk) bestraat. Wanneer tegels worden  vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt een tuin klimaatbestendiger,  aantrekkelijker voor insecten en vogels, koeler op warme dagen én veel mooier! Heeft u echt geen groene vingers, dan is het vervangen van tegels door grind ook al een stap in de goede richting, omdat grind in ieder geval waterdoorlatend is. Het verkoelt niet en het draagt ook niet bij aan de biodiversiteit, maar bij regenval kan het water wel makkelijker in de grond trekken.  

Acties  

Net als vorig jaar wil de gemeente de inwoners stimuleren en ondersteunen bij het verwijderen van tegels uit de tuin. Zo zullen ze onder andere kruidenplantjes en insectenhotels weggeven, halen ze op diverse momenten gratis de verwijderde tegels op met de vrachtwagen, de zogeheten Tegeltaxi, en daarnaast wordt de inwoners de mogelijkheid geboden om tegen een gereduceerd tarief een regenton aan te schaffen. Alle acties en de voorwaarden zijn terug te lezen op: www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen. Op de landelijke website www.nk-tegelwippen.nl is daarnaast veel informatie te vinden over het vergroenen van de tuin.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief