Afbeelding
Foto: José van der Wegen

‘Ostrecht speelt al 25 jaar mee’

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

OSSENDRECHT - Zeg Roparun en je denkt toch vaak als eerste aan Ossendrecht. Daar, in dat ene dorpje in de gemeente Woensdrecht, ervaren alle teams die meedoen aan de Roparun al sinds jaar en dag een enorm warm welkom. En dit jaar is dat een extra warm welkom, want de doorkomst vindt voor de 25e keer plaats. 

Om de doorkomst ieder jaar weer tot een feest te maken, is er een heus doorkomstcomité. Het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht (CDRO) verzint ieder jaar een thema om de doorkomst aan te kleden. Met de 25e keer in aantocht was een thema dit keer snel bedacht: ‘Ostrecht speelt al 25 jaar mee’. Volgens Nick Michielsen en Judith Michielsen-van den Eijnden is het overigens niet alleen feest voor Ossendrecht. “Ook de L’Oslopers lopen voor de 25e keer mee met de Roparun, dus dat is dubbel feest.” 

Spellen

Omdat ‘Ostrecht’ al 25 jaar meespeelt in de wereld van de Roparun, zullen er dit keer allerlei spellen klaar staan voor de doorkomende teams. “De teams krijgen natuurlijk ook weer wat uitgereikt. Dit jaar zijn dat kroontjes versierd met speelkaarten, omdat het met 25 jaar een kroonjaar is en we het thema met spellen hebben. Ook delen we kroonmedailles uit aan de teams.” Onderweg zullen er diverse decoraties opgesteld staan in het spel-thema. “Denk aan een bowlingspel, een groot Yahtzee-spel, een dartbord, een dam- en schaakspel en de bijbehorende stukken. Ook zijn er dominostenen en jokers uit het kaartspel te zien. Er is ook een snoephuisje, waar iets lekkers wordt verstrekt aan de teams.” Het doorkomstcomité hoopt dat ook mensen aan de route hun huizen versieren in de sfeer van het thema. “In de loop der jaren is de animo voor de doorkomst wat afgenomen, maar wij hopen echt nog steeds dat er heel veel mensen komen kijken. Met de doorkomst in al die jaren hebben we al veel geld mogen verzamelen voor diverse goede doelen in onze eigen omgeving.” 

Roparunnerstad

Met de titel Roparunnerstad behaalde Ossendrecht vele euro’s binnen. “Vanaf 1997 tot nu hebben we met de kindersponsorloop en de verkiezing tot Roparunnerstad maar liefst ruim 717.000 euro binnengehaald. In januari ontvingen we nog een cheque van 11.000 euro voor de tweede plaats als Roparunnerstad.” Met dat geld zijn er in de afgelopen 25 jaar onder meer palliatieve ruimtes in Mariahove in Ossendrecht gerealiseerd en ook is er veel geld naar Stichting Emoties gegaan. “Ook nu gaat de opbrengst van de kindersponsorloop op zondag, Eerste Pinksterdag om 19.00 uur bij het Adolphineplein, naar Stichting Emoties. Met het geld kunnen we als samenleving iets terug doen voor de mensen om ons heen.”

Vrijwillig

De leden van het Doorkomstcomité doen alles vrijwillig. “Na carnaval beginnen we met alles te maken. We hebben een bouwteam van vier tot acht man. Meer mensen blijven welkom, want het is mooi om samen zoiets neer te kunnen zetten. Met de Roparun zelf ben je net als de teams wel bijna 48 uur non-stop in touw en net na de Roparun doen we dan ook even gewoon helemaal niets.” Eerst is daar echter die 25e doorkomst, en met alle inzet van het Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht en de L’Oslopers kan het niet anders dan een groot feest worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief