Afbeelding
Foto: Politie

Tbs Julien C. is verlengd

Door: Jose Van der Wegen Algemeen

HOOGERHEIDE - De tbs-regeling voor Julien C. die in 2006 de achtjarige Jesse Dingemans op zijn school doodstak is verlengd. Dat heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant bepaald en blijkt uit de gerechtelijke uitspraak. Het gaat om een verlenging tbs met verpleging van overheidswege met twee jaar.

Volgens externe gedragsdeskundigen is de kans op herhaling groot als de maatregel beëindigd zou worden. Dit hangt mede samen met de aanwezigheid van een autismespectrumstoornis, een stoornis in cannabisgebruik, in langdurige remissie in een gereguleerde omgeving en een ongespecificeerde schizofreniespectrum- of andere psychotische stoornis. Daarbij is er een andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken aanwezig bij C. Volgens de psychiater die C. onderzocht heeft, heeft de man eenduidigheid nodig in benadering en plannen en zoveel mogelijk continuïteit van zorg. Daarnaast heeft hij de beveiliging en bescherming van de dwangverpleging nodig. Een voorwaardelijke beëindiging is dan ook niet verantwoord. De psychiater heeft daarop geadviseerd de tbs-maatregel met twee jaar te verlengen. Het Openbaar Ministerie gaat in dit advies mee en heeft de rechtbank gevraagd de maatregel te verlengen. De rechtbank heeft bij het besluit ook gekeken naar het resocialisatieaspect. De verwachting is dat resocialisatie en daarbij (onbegeleid) verlof meer dan een jaar in beslag zal nemen. De rechtbank is daarom van mening dat de tbs-maatregel van overheidswege met twee jaar verlengd dient te worden. 

C. werd bij arrest van het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch in 2011 wegens doodslag op Jesse Dingemans veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met verpleging van overheidswege. De Hoge Raad heeft in 2012 de uitspraak van het gerechtshof gedeeltelijk vernietigd voor wat betreft de duur van de gevangenisstraf en de duur van de gevangenisstraf met vier maanden verlaagd. De straf kwam daarmee uit op elf jaar en zeven maanden. De tbs-behandeling is in 2015 gestart en voor het laatst in 2021 verlengd voor een termijn van twee jaar. Dit jaar moest de behandeling daarom opnieuw bekeken worden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief